Narodna skupština Srbije duže od godinu dana, odnosno od konstituisanja aktuelnog saziva, nije na dnevnom redu sednica imala tačku posvećenu Kosovu i Metohiji, a prema rečima šefice poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nade Kulundžije, o KiM bi poslanici mogli da razgovaraju tek posle odluke Međunarodnog suda pravde. Procenjuje se da bi ovaj sud UN u Hagu mogao da donese savetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašenja kosovske nezavisnosti sredinom ove godine.

Inicijative opozicije iz juna 2008. da se u srpskom parlamentu razgovara o Kosovu i usvoji nova rezolucija još nisu stavljene na dnevni red. Poslednji razgovori, i to u formi konsultacija šefova poslaničkih klubova s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem o dolasku Euleksa, obavljeni su krajem 2008. godine.

Nada Kolundžija kaže za Danas da se u Skupštini razgovara o aktuelnim temama samo ukoliko ima promena u državnoj politici i u situaciji na terenu.

– S obzirom na to da se državna politika prema KiM nije menjala i da se ništa novo nije dogodilo, nije ni bilo povoda za poslaničku raspravu. Srbija je godinu dana radila na tome da se pitanje Kosova premesti pred UN i Međunarodni sud pravde, tako da nije bilo povoda da se o tome razgovara u Skupštini. U zavisnosti od odluke MSP, to pitanje će možda biti aktuelizovano – objašnjava Kolundžija.

Na pitanje da li je posle odluke o dolasku Euleksa na KiM postojao povod za iznošenje stava srpskog parlamenta, Kolundžija kaže da to nije bio slučaj.

– Dolazak Euleksa je u skladu s državnom politikom prema Kosovu, jer je njegova misija u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, prema kojoj je KiM u sastavu Srbije pod međunarodnim protektoratom – kaže Kolundžija.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, za naš list kaže da Skupština nije, ali da je Vlada na nekoliko svojih sednica raspravljala o aktuelnoj problematici na Kosovu.

– Skupština u principu treba da bude redovno izveštavana o tome, ali je bilo nekoliko sastanaka Odbora za KiM koji je u Skupštini zadužen za praćenje situacije i eventualno donošenje nekih zaključaka. Resorni ministar dolazi na sednice Skupštine kad god neko takvo pitanje dođe na dnevni red. U ovom trenutku tih pitanja nije bilo previše – navodi Ivanović.

Na pitanje da li će Vlada, odnosno Ministarstvo, na bilo koji način od poslanika tražiti podršku za politiku prema KiM, Ivanović odgovara da u ovom trenutku nema ideja da se to od Skupštine traži.

Slobodan Samardžić, poslanik DSS i nekadašnji ministar za KiM, navodi da činjenica da se u najvišem zakonodavnom telu u Srbiji više od godinu dana nije razgovaralo o situaciji na KiM ukazuje na to da Vlada „odustaje i diže ruke“ od posla koji bi morala da obavlja.

– Vlada sada ne želi da se javno razgovara o Kosovu, jer vodi tajnu politiku. Dolazak Euleksa, ukidanje viza koje je isključivalo građane KiM, potpisivanje policijskog protokola, sve su to bili povodi za raspravu u Skupštini. Jedini način da opozicija na neki način progovori o problemima na KiM je pokretanje inicijative za nepoverenje Vladi, jer se taj zahtev mora staviti na dnevni red. Tako je i bilo u decembru 2008, kada je inicijativa za smenu vlasti stavljena na dnevni red sednice i kada smo u okviru nje debatovali o Kosovu – kaže Samardžić za Danas.

S tim se slaže i Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS. Prema njegovim rečima, nečuveno je da se bez rasprave u parlamentu dopusti dolazak Euleksa na KiM, i to „neformalnim aktom“ kakav je pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. „Preostaje mi da, koristeći institut poslaničkih pitanja, tražim od Vlade odgovore na sve nejasnoće u vezi sa situacijom na Kosovu“, rekao nam je Todorović.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ne vidi problem u tome što poslanici na plenarnom zasedanju nisu za tačku dnevnog reda imali Kosovo.

– Naša spoljna politika i aktivnost države po svim elementima vezanim za Kosovo veoma su jasni i aktivni. Država na globalnom planu čini velike napore. Kosovom se bave i parlament i cela država, ali na način koji je u skladu s trenutkom i koji ide najviše u prilog Srbiji – tvrdi ona za Danas.

 

Zahtevi opozicije na čekanju

U proceduri u Skupštini Srbije nalaze se tri opoziciona predloga koji se odnose na Kosovo i Metohiju. Ipak, zbog zgusnutog dnevnog reda, parlament o njima neće uskoro raspravljati.

* Predlog odluke Narodne skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije koju je podnelo 108 poslanika opozicije

* Predlog rezolucije o elementima državne politike prema Kosovu, koju je podneo Čedomir Jovanović u ime LDP

l Predlog da Narodna skupština donese zaključak kojim se Vlada poziva da podnese izveštaj o preduzetim merama prema državama koje su priznale nezavisnost KiM i merama koje namerava da preduzme, koju je podnela poslanička grupa Napred Srbijo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari