Paunović: Frustrirane grupe kreću u ekstremizam 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Paljenje automobila uglavnom je asocijacija na obračun kriminalnih grupa, međutim u poslednje vreme paljenje vozila se sve češće dovodi u vezu sa obračunima koji imaju političku konotaciju, od severa Kosova do Vojvodine, a koji uz optužbe o zloupotrebama novca građana postaju deo pretnji i pritisaka.

Prema rečima naših sagovornika uzrok tome je želja SNS da po svaku cenu bude na vlasti u svim opštinama u Srbiji, ali i unutarstranačka borba naprednjaka. S obzirom na to da Srbija nema kontinuitet demokratskoj razvoja načini borbe su najsiroviji i najsuroviji.

Direktnu vezu paljenja kola i politike poslednji je povukao je Nikola Jelić, predsednik Skupštine opštine Nova Varoš, kojem je u noći između utorka i srede zapaljen automobil ispred porodične kuće (videti tekst pored).

Uzrok ružne slike sa lokala, pune incidenata, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, koji i sam dobija pretnje na društvenim mrežama, vidi u pritisku SNS da po svaku cenu i na svaki način uzme sve lokalne vlasti.

– Zatvara se svaka mogućnost da se kroz demokratski proces, izbore i institucije iskaže određena volja društvene grupe koju zastupa neka grupa na lokalu. Svako mora da pristane da bude deo SNS i da sluša komande SNS. To izaziva frustracije građana pa i unutar SNS, jer oni ne mogu kroz demokratski proces da donose odluke nego moraju da slučaju komentare odozgo. U takvoj situaciji pojavljuju se grupe koje neće da slušaju šefa i trpe diktaturu i kreće se u ekstremizam – navodi Paunović.

Sociolog Đokica Jovanović, za Danas kaže da se između ostalog radi o unutarpartijskim sukobima u vladajućoj garnituri.

– Postoji klijentelistička formacija u koju klijenti ulaze iz svojih interesa. A izgleda da formacija više ne može da namiri sva očekivanja i interese. Javna je tajna da se mora ući u partiju da bi se dobio posao. Da bi se namirile makar i minimalne aspiracije potreban je novac, a odakle više toliki novac. Nema više poreza, privrede, donacija iz sveta su sve tanje ili su pod stogom kontrolom. Radi se o nezadovoljstvo onih koji su već tu a nisu dobili ono što su očekivali – smatra Jovanović. Kao indikator on navodi to što su svi poslovi sklopljeni na ugovor od po nekoliko meseci, odnosno reč je o privremenim i povremenim poslovima, pošto treba stalno raspolagati sumom slobodnih poslova.

– To je jak ucenjivački kapacitet. Još jedan jak razlog nestabilnosti je rezervna armija rada. To su ljudi koji nisu u partiji a nadničari su i nemaju mogućnosti kao oni koji rade – dodaje Jovanović.

Prema njegovim rečima, to nije novina ni u Srbiji ni u svetu, jer je to partijska dinamika velikih i glomaznih partija.

– Uvek ima frakcija, a one na višim spratovima bore za pozicije. Bilo je toga i za vreme DS, ali ne tako brutalno kao sada. Negde je ta borba brutalan a negde manje brutalna, u zavisnosti o kakvoj se političkoj kulturi radi i na kom je zemlja stepenu političkog i kulturnog razvoja. Najsuroviji i najsiroviji metodi se koriste u Srbiji jer nemamo kontinuitet ni u čemu pa se stalno borimo sa političkim dečijim bolestima – zaključuje Đokica Jovanović. Kako dodaje, nema bezbolnog izlaza iz ove situacije.

Podsećanje

U januaru je u Vrnjačkoj Banji je zapaljen automobil „honda akord“ vlasništvo Vojislava Vujića, narodnog poslanika i odbornika u vrnjačkom parlamentu i predsednika Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije u Vrnjačkoj Banji. Takođe, u januaru Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke saopštio je da je razlupan auto poslanika Srbislava Filipovića, koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom u beogradskoj opštini Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari