Pedi Ešdaun: Opasnost korekcija granica 1Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Put ka korekciji granica između Srbije i Kosova je popločan opasnošću i daje samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju Bosnu i Hercegovinu (BIH), ocenio je za Radio Slobodna Evropa Pedi Ešdaun, nekadašnji visoki predstavnik u BIH.

Ešdaun je, sa dvojicom drugih bivših evropskih izaslanika u BIH, Karlom Biltom i Kristijanom Švarc-Šilingom, potpisnik otvorenog pisma upućenog visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini, povodom predloga o promeni granice između Srbije i Kosova.

Ešdaun je uveren da se rešenje za odnose Srbije i Kosova ne može tražiti na rušenju temeljnih principa EU o multietničkim zajednicama, a ne, kako ih naziva, „monoetničkim džepovima“ koji bi se stvorili na Balkanu.

Mogerini je ta koja unutar EU podržava ovu ideju, smatra Ešdaun, a od njene realizacije najzadovoljnije bi trljao ruke ruski predsednik Vladimir Putin i potom primenio na ukrajinsku krizu.

Ovde se navodno ne radi o uspostavljanju presedana, već teritorijalnoj razmeni, ali ko god zna Balkan, kao što mislim da ga mi znamo, zna savršeno dobro da će ovo dati samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju BiH, rekao je Ešdaun.

On je kao primer naveo da Makedoniji uskoro predstoji veoma važan referendum o njenoj budućnosti i mogućnosti priključenja EU.

Nemam dilemu, međutim, da ako se Preševo priključi Kosovu, onda Albanci u Tetovu i Gostivaru mogu da kažu da i oni žele da se priključe Kosovu. Sve bi to podrilo dosadašnje napore u integraciji Zapadnog Balkana, napomenuo je Ešdaun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari