Petar Petković: Dok Kurti ne počne da uvažava SL nema ništa od te Vlade 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da „sve dotle dok Aljbin Kurti i ostali koji formiraju buduću Vladu ne budu uvažavali Srpsku listu i na pravi način se odnosili prema predstavnicima Srpske liste – nema ništa od te Vlade“.

On je, gostujući u emisiji „Sedmica“ Radio Beograda 1, dodao da i po takozvanom Ustavu Kosova, ali i svim unutrašnjim propisima koji obavezuju Albance, bez ministra koji dolazi iz reda poslanika koji su u Skupštini, a predstavljaju srpsku zajednicu, ta Vlada ne može da bude formirana.

„Kurti je prvo rekao da ne želi da ima nikakav odnos sa Srpskom listom, jer ta lista ne priznaje, kako kaže, nezavisno Kosovo, pa je onda promenio izjavu i govorio – pa dobro može jedan ministar koji predstavlja Srpsku listu, ali nećemo biti u koaliciji s njom“, rekao je Petković.

On je ocenio da će na kraju ipak biti onako kako nalažu propisi.

„A to što jedno govore, a drugo rade samo govori o tome da se i oni sada nalaze u jednoj vrsti političkog problema, jer ne znaju kako da izađu iz te situacije“, rekao je Petković.

Dodao je da su govorili da ne žele Srpsku listu, obmanjivali su javnost, a bez Srpske liste ne može da dođe do formiranja Vlade.

„To što Kurti govori – mi ćemo uzeti jednog Srbina sa kojim treba da se složi Srpska lista – to su priče za malu decu“, rekao je Petković.

On je podsetio da drugi zaključak sastanka koji su održali politički predstavnici Srba sa Kosmeta i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju glasi da niko ne može Srpskoj listi da određuje čoveka koji treba da predstavlja srpski narod.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović naveo je da je Kurti više puta naglasio da se protivi formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, a svako ko je protiv formiranja Zajednice ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Zajednica srpskih opština je pravni okvir koji bi zaštitio Srbe i obezbedio njihov ostanak i opstanak na prostoru Kosova i Metohije. Očigledno je da to pojedinim albanskim liderima ne odgovara, a mi smo više puta naglašavaju da Zajednica srpskih opština nije uperena protiv bilo kog naroda, ali je bitna za nas da bi obezbedila da živimo normalno“, istakao je on.

Upitan pod kojim uslovima bi Srpska lista ušla u Vladu takozvanog Kosova, Popović je odgovorio da ulazak u Vladu podrazumeva da se prema Srbima ta Vlada odnosi na korektan način i da ne stavljaju Srbe u poziciju u kojoj bi se osećali kao građani drugog reda.

„Treba da poštuju izbornu volju, jer je to oličenje svake demokratije. Nerazumljivo je zašto je Kurti izašao sa takvim stavovima i zašto mu toliko smeta što jednostavno želimo da branimo naše nacionalna interese i što želimo da imamo jako vezu sa Beogradom. Verujemo da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić strana koja zagovara mir i koja želi da regionu donese prosperitet“, zaključio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari