Petković: Kurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas povodom intervjua kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Al Džaziru, da je Kurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj.

Petković je rekao da odatle dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da učini ustupak i sa sedmog mesta stavi dijalog na četvrto mesto po prioritetu.

„Kurti je svojim najnovijim pozivom na stvaranje takozvane Velike Albanije potvrdio i da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam“, poručio je Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije.

On je istakao da je „besmisleno Kurtijevo pozivanje na potrebu snažnije povezanosti sa Albanijom“, jer da to zaista želi onda bi podržavao, a ne odbacivao inicijativu „Otvoreni Balkan“.

„Još jednom upozoravamo međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Kosova i Metohije“, poručio je Petković.

Kurti je u intervjuu rekao da su ljudi u Albaniji i na Kosovu jedna nacija, ali dve države, a na pitanje zašto bi se premijer suverene zemlje koja se toliko borila za nezavisnost želeo da se njegova zemlja spoji s drugom, rekao da nikada nezavisnost Kosova nije video kao distanciranje od Albanije, već distanciranje od Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari