Petković: Novi udar na Srbe 1Petar Petković, arhiva Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Poziv predsedniku privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću da se 6. oktobra javi na izdržavanje zatvorske kazne od dve godine novi je udar na Srbe i novi pritisak iz Prištine, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je, na iznenada sazvanoj konferenciji za novinare, istakao da je Todosijević proglašen krivim samo zato što je u martu rekao istinu o navodnom masakru u kosovskom selu Račak u januaru 1999. godine, što je bio uvod u NATO agreesiju te godine, a nakon donošenja presude postao je „simbol stradanja srpskog naroda na Kosovu“.

Presuda Todosijeviću je presuda celom srpskom narodu na Kosovu. Žele da nam zabrane da mislimo i govrimo, rekao je Petković, i upozorio da je ono što se dešava na prelazima na severu, „brutalno demonstriranje sile“, sitnica u odnosu na ono što Priština želi da izazove ovom presudom i zatvorom.

Prema njegovom mišljenju, presudom Todosijeviću uvodi se verbalni delikt srpskom narodu na Kosovu, a on je „rekao samo ono što je istina i što su istorijske činjenice“.

Todosijevićev advokat je, dodao je Petković, podneo zahtev za zaštitu zakonitosti trećestepenom sudu, a iz Prištine su požurili, da pre te presude, njega strpaju u zatvor.

Slučaj Todosijevića je, rekao je Petković, i pitanje za Evropsku uniju, koja je rekla da je tu prekršen Briselski sporazum i tačka 10, ali je ostalo samo na tome, jer nisu reagovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari