Petrič: Rešenje kosovskog pitanja mora biti evropsko 1Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Nekadašnji specijalni opunomoćenik EU za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je da Evropska unija treba da vodi proces rešavanja kosovskog pitanja i da u njemu ne bi trebalo da učestvuju SAD i Rusija.

„To je evropski problem i taj proces bi trebalo da vodi Evropa. Evropska unija bi trebalo da preuzme inicijativu i poziva dve strane na diskusiju o rešavanju ovog pitanja, u Briselu ili možda u nekoj drugoj državi, gde u intenzivnom pregovaračkom procesu na osnovu predloga koji se nalaze na stolu pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za razlike i protivrečnosti“, rekao je Petrič za Dojče vele (DW).

Specijalni opunomoćenik EU za Kosovo od 1997. do 1999. godine naveo je da i Beograd i Priština „moraju da shvate“ da interesi Evrope moraju biti u prvom planu.

Ocenio je da bi u procesu nalaženja rešenja između Srbije i Kosova „trebalo da se igra otvorenim kartama“, baš zato što je u Briselu „očigledno odlučeno da nema crvenih linija, da je moguća i razmena teritorija“.

„Ne mislim da je to najbolje od svih rešenja, ali u okolnostima koje sada prevladavaju, nema najboljeg rešenja“, naveo je austrijski političar koji je od 1999. do 2002. godine bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Za inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, Petrič je rekao da se „boji da je to još jedna od onih inicijativa koje su već viđene i koje nažalost ne dovode do uspeha“.

„Ako nekoliko dana posle Berlina imamo situaciju kao sada na severu Kosova, onda moram da kažem da sastanak u Berlinu očigledno nije bio uspešan. Sumnjam da će u Parizu biti bolje“, kazao je.

Kazao je da je ukidanje kosovskih taksi na robu iz Srbije i BiH preduslov za nastavak smislenog dijaloga, ali da se u pregovore o konačnom rešenju mora ući otvoreno.

„Morate poći od toga da je Briselski dijalog već pripremio detalje, bar na papiru, neformalno, da je došlo do napretka u petogodišnjem dijalogu. Taj napredak je osnova na kojoj se gradi konačno rešenje. A sve ostalo što se u međuvremenu desilo, sve jednostrane akcije, jednostavno moraju biti povučene. To uključuje i stoprocentno povećanje carina“, naveo je Petrič.

Upitan zašto bi Republika Srpska ostala u Bosni i Hercegovini, ako Srbija i Kosovo postignu sporazum oko promene granica, Petrič je citirao hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji je izjavio da ne postoji veza između situacije u BiH i situacije na Kosovu.

„Ako dođe do promene granica, ako se radi o rezultatu pregovora o kosovskom pitanju, onda to mora da bude rezultat koji su prihvatile obe strane. Primenjuju se međunarodna pravila, bilateralne promene granica su moguće samo između dve suverene države – konsenzusom“, kazao je.

Za razliku od toga, u BiH nema konsenzusa po tom pitanju i ta zemlja postoji u granicama koje su uspostavljene Dejtonskim sporazumom, naveo je Petrič.

„Taj međunarodni ugovor je Republici Srpskoj takoreći dao egzistenciju i svaki pokušaj srpske strane da promeni granice u BiH automatski bi doveo do gubitka međunarodnog statusa Republike Srpske. To se mora imati na umu. A o tome se premalo razmišlja“, dodao je Petrič.

Komentarišući operaciju kosovske specijalne policije na severu Kosova u utorak, Petrič je rekao da je ta akcija „u svakom slučaju bila preterana“ i da treba utvrditi okolnosti koje su dovele do nje.

Naveo je da oni koji su uhapšeni u toj akciji moraju biti izvedeni pred redovne sudove i da je neophodno da UN i EU pažljivo prate taj sudski proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari