Pismo međunarodnim institucijama povodom ubistva Ivanovića 1Foto:Fonet/Ap

Saradnici, članovi porodice i prijatelji zapalili su danas sveće na mestu gde je pre 10 meseci ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović i obavestili da su međunarodnim instistucijama u Prištini uputili pismo tražeći da iskoriste uticaj na institucije odgovorne za istragu ubistva da iznesu rezultate istrage ubistva.

I ovog puta su poručili da nema detalja oko istrage, nema počinioca i dalje stoji pitanje bez odgovora: Ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića? Ponovo traže od vlasti iz Prištine, Beograda i međunarodne zajednice da kažu šta su uradili da se ubica pronađe, preneo je KoSSev.

„Osim javnih političkih prepucavanja, rijalitija slobodno da kažem i spekulacija, institucije ne rade ništa, nikakvu informaciju ne daju ni nama, njegovim saradnicima, čak ni članovima njegove porodice, ostaju nemi,“ izjavila je saradnica ubijenog lidera GI SDP Ksenija Božović.

Ona je navela da imaju nezvanične informacije od pojedinih ljudi iz Prištine “da sve imaju, imaju i dokaze imaju i snimke“, dodajući da ne vidi razlog zašto se ne oglašavaju.

Božović je pomenula i to da su juče putem mejla uputili zvanično otvoreno pismo na adrese svih međunarodnih institucija u Prištini (Euleks, EU, KFORi ambasade) da ih podsete na to da je danas deset meseci od ubistva Olivera Ivanovića, da ih pitaju šta su uradili i šta su uradile kosovske institucije koje su oni „instalirali“.

„Tražimo od njih da iskoriste svoj diplomatski imunitet i uticaj na te institucije i vrlo brzo izađu sa bilo kakvom informacijom dokle je stigla istraga, ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića, zašto i kome je smetao Oliver Ivanović?“

Na pitanje novinara da li su im vraćeni oprema i resiveri, Božović je odgovorila da im još nisu vraćeni, iako svakodnevno apeluju i pišu da im se vrati oprema.

„Međutim, posle naše izjave da ćemo mi opremu, kada je budemo dobili, verovatno proslediti nekoj stranoj laboratoriji, gde ćemo pokušati i mi da izvučemo snimke koje nam nisu dozvolili na dan ubistva, ne samo da nismo dobili opremu, već ni odgovor na pitanje zašto nam oprema još uvek nije vraćena,“ izjavila je Božović.

Predsednik Građanske inicijative Za naš Zvečan Dragiša Milović rekao je da je dobro što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pomenuo slučaj Ivanovićevog ubistva na sednici SB UN.

On je dodao da je dobro što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pomenuo slučaj Ivanovićevog ubistva na sednici Saveta bezbednosti UN, istakavši da se svakog dana od Beograda, Prištine i predstavnika međunarodne zajednice mora tražiti odgovor na pitanje ko je počinio ovaj gnusni zločin.

“Čini mi se da svih ovih 10 meseci pokušava da se Ivanovićevo ubistvo na neki način stavi po strani, zataška“, rekao je Milović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari