Plenković: Da savladamo prepreke 1Foto: Fonet/Evropska komisija

Vučića viđam na raznim međunarodnim forumima i razgovaramo, a njegova poseta Hrvatskoj se više potencira u medijima, izjavio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Ivana Jakovčića šta poseta predsednika Srbije Hrvatskoj znači za Zapadni Balkan.

Postoje teme koje se moraju rešiti, pitanje nestalih, ratna odšteta, zakoni koje je Srbija donela kako bi povećala svoju nadležnost vezano za krivični progon iz rata, ali hrvatska strana je pokazala dobru volju da sedne za pregovarački sto i zajedno prevladamo prepreke. To je naš cilj, rekao je Plenković u debati o budućnosti Evrope.

Sporazum o normalizaciji odnosa naše dve zemlje datira od 1996. godine. Moramo biti posebno pažljivi u pripremi celog procesa, rekao je Plenković i dodao da se Vučićeva poseta više potencira u medijima.

Plenković je, u govoru pred Evropskim parlamentom, istakao da mu je drago što će Evropska komisija danas predstaviti svoju novu strategiju proširenja za Zapadni Balkan.

U toj strategiji posebnu pažnju valja posvetiti Bosni i Hercegovini koja, isto kao i Hrvatska, iza sebe ima težak put. Radi se o državi specifičnog unutrašnjeg uređenja sastavljenoj od tri konstitutivna naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba – u kojoj njihova puna ravnopravnost, zajedno s drugima, treba da bude temelj budućnosti, rekao je Plenković.

Samo čvrsto usidrena u evropske vrednosti Bosna i Hercegovina može garantovati svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost. To želi značajan deo njenih građana, rekao je Plenković.

U našem evropskom susedstvu, u istočnom i južnom delu Evrope, smatra Plenković, stojimo pred velikim bezbednosnim i političkim izazovima.

Zato je strateški interes svih država članica pomoći svojim susedima u učvršćivanju i izgradnji sistema koji je prosperitetan, mirotvoran, stabilan i pre svega demokratski. To je naš ulog u zaštitu i bezbednost evropskih građana, zaključio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari