Plenković sutra u Varivodama na komemoraciji za ubijene srpske civile 1Andrej Plenković Foto: HRT

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković prisustvovaće sutra komemoraciji u Varivodama, kod Kistanja, za devetoro srpskih civila ubijenih na taj dan pre 25 godina, mesec i po dana posle vojno-policijske akcije „Oluja“.

Vlada Hrvatske saopštila je danas da uz Plenkovića u Varivode ide i potpredsednik Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, koji dolazi iz redova srpske nacionalne manjine (Samostalna demokratska srpska stranka).

Srpsko narodno veće ranije je saopštilo da će u ponedeljak, 28. septembra, u 11 časova u Varivodama biti održan komemorativni skup za devetoro srpskih civila ubijenih na taj dan pre 25 godina, a potom će se okupljeni uputiti u obližnje selo Gošić na komemoraciju za žrtve likvidacija počinjenih 27. avgusta 1995. godine.

U Gošiću je posle akcije „Oluja“ ubijeno sedmoro meštana.

Za zločine u Varivodama i Gošiću nema nijedne presude.

Šestorica hrvatskih vojnika sumnjičeni su za zločine, ali su oslobođeni na sudovima u Zadru i Šibeniku. Istraga je vraćena na početak i to protiv nepoznatih počinitelja, pripadnika Hrvatske vojske.

Na osnovu odgovornosti Republike Hrvatske pojedini članovi porodica žrtava pokrenuli su građanske parnice i sudski dobili odštete.

Ove godine, na obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ prvi put je prisustvovao visoki politički predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade Boris Milošević, što je u Zagrebu ocenjeno kao „snažna i važna poruka pomirenja“ u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

Potom je krajem avgusta potpredsednik vlade i ministar branitelja Tomislav Medved prisustvovao komemoraciji za srpske civile ubijene posle akcije „Oluja“ u selu Grubori kod Knina, što je ocenjeno kao korak u normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari