Tanin: Lideri nove vlade Kosova treba da potvrde posvećenost pregovorima sa Beogradom 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da međunarodna zajednica očekuje da lideri buduće vlade Kosova potvrde posvećenost pregovorima sa Beogradom i osiguraju da prepreke za dijalog budu otklonjene.

„Posebno bi trebalo uložiti napore da politička retorika i delovanje doprinesu nastavku i napretku dijaloga posle godinu dana zastoja u pregovorima“, rekao je Tanin tokom razmatranja novog četvoromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Tanin je pozdravio „stalne napore brojnih ključnih medjunarodnih aktera da ponovo ožive politički dijalog“.

„Iako sam uveren da sporazum Beograda i Prištine može da bude održiv jedino ako je utemeljen na odgovornom delovanju i lokalnom vlasništvu procesa, imperativ je i da tokom ove tranzicije na Kosovu međunarodna zajednica bude ujedinjena i čvrsta u svojoj podršci postizanju održivog sporazuma“, kazao je Tanin.

On je rekao da je odluka o raspisivanju vanrednih izbora na Kosovu 6. oktobra došla u vreme koje su obeležile „unutrašnje političke podele, razbijeno jedinstvo unutar vladajuće koalicije i percepcija javnosti o nemogućnosti da se ispune obećanja data narodu Kosova“.

Šef Unmika je naveo da preliminarni rezultati izbora pokazuju pobedu opozicije i ocenio da ta „promena političke klime izražava volju većine birača da stanu uz nekonvencionalne političke kandidate, koji nemaju zajedničku prošlost i viziju sa prethodnim liderima“.

„Sveukupno gledano, izbori su ocenjeni pozitivno od strane medjunarodnih posmatrača, ali je ukazano i na izazove, kao što su finansiranje kampanja, zastrašivanje i vršenje pritiska na birače u većinski srpskim oblastima na Kosovu“, rekao je Tanin.

On je kazao da je na tim izborima prvi put jedna vodeća politička partija na Kosovu imenovala ženu kao kandidata za premijera i da su „drugi ohrabrujući znaci“ predizborna obećanja o većoj rodnoj ravnopravnosti u vladi i velika izlaznost mladih birača.

„U područjima na Kosovu u kojima većinom žive Srbi zabeležen je najveći odziv birača u poslednje vreme, što potvrđuje tendenciju aktivnog učešća te zajednice na kosovskim izborima. Moguće je da Srpska lista postane jedina parlamentarna grupa kosovskih Srba zastupljena u zakonodavnom telu“, dodao je Tanin.

On je izrazio nadu da će novo rukovodstvo Kosova „znati da iskoristi“ trenutak izbora i da će ispuniti obećanja data građanima tako što će unaprediti vladavinu prava, boriti se protiv korupcije i organizovanog kriminala i rešavati problem nezaposlenosti.

Tanin je detaljno govorio o incidentu 28. maja kada je kosovska policija uhapsila dvojicu službenika Unmika, tokom operacije protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

On je rekao da Unmik u potpunosti stoji iza napora kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali je dodao da su tokom tog hapšenja obojica službenika Unmika „teško pretučena i povredjena“, zadržana u pritvoru i kasnije oslobođena i da su protiv obojice pokrenuti krivični postupci.

„Naš istražni tim nije pronašao nijedan dokaz u prilog optužbama o neispravnom postupanju dvojice službenika Unmika. Tim je potvrdio da su obojica bili na službenoj dužnosti kad su uhapšeni. Njihovo hapšenje i zadržavanje u pritvoru desilo se uprkos tome što su se jasno identifikovali kao osoblje UN-a“, kazao je Tanin.

On je naveo da je tim Unmika pronašao „čvrste dokaze o prekomernoj upotrebi sile“ od kosovske policije.

Dodao je da je kosovska policija bez ovlašćenja Ujedinjenih nacija odvezla i zadržala vozilo Unmika, i da su izvršeni i forenzički pregledi na jednom telefonu u vlasništvu Unmika i na dve SIM kartice.

„Hapšenje i pritvaranje osoblja Unmika dok su na službenoj dužnosti, kao i pokretanje krivičnih postupaka protiv njih, predstavljaju očiglednu povredu njihovog imuniteta. Upotreba prekomerne sile, zadiranje u imovinu Misije i dalje vodjenje krivičnih postupaka protiv obojice službenika predstavljaju očigledno kršenje važećeg pravnog okvira, između ostalog i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, uredbi Unmika i standarda međunarodnog prava ljudskih prava“, naveo je Tanin.

On je rekao da je medjunarodni službenik proglašen „personom non grata“ i ocenio da se taj koncept ne može primeniti ni odnositi na osoblje UN.

„Ovakvi postupci su neprihvatljivi i ne bi ih trebalo tolerisati“, dodao je šef Misije UN na Kosovu.

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. maja do 15. septembra 2019. godine, Gutereš je ocenio da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa, što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnosti na terenu. Gutereš se u izveštaju založio za skoro formiranje nove vlade Kosova kako bi dijalog s Beogradom mogao brzo da bude nastavljen, i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

U izveštaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) za period od 16. maja do 15. septembra 2019. godine, Gutereš je ocenio da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa, što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnosti na terenu.

Gutereš se u izveštaju založio za skoro formiranje nove vlade Kosova kako bi dijalog s Beogradom mogao brzo da bude nastavljen, i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

Srbiju na današnjoj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će se, kako je najavljeno, osvrnuti na izveštaj generalnog sekretara UN i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika.

Od usvajanja Rezolucije 1244, 10. juna 1999. godine, SB UN raspravljao je o Kosovu četiri puta godišnje. U februaru je dogovoreno da ove godine budu održane tri sednice SB UN o Kosovu, a 2020. dve sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari