Veselinović na sastanku opozicije: Malo je vremena da se uslovi ispune, vlast praktično zove na bojkot 1Foto: M. D. M.

Predstavnici opozicije sastali su se u sali opštine Stari grad, kako bi razgovarali o realizaciji Sporazuma sa narodom i zahteva opozicije iz decembra meseca prošle godine.

Sastanak je usledio nakon najave lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da će napustiti dijalog sa vlastima o izbornim uslovima, koji je počeo 30. jula okruglim stolom u organizaciji nevladine Fondacije za otvoreno društvo, ukoliko ne budu otvoreni za javnost.

Veselinović, koji je bio moderator sastanka, novinarima se obratio i po njegovom okončanju, poručivši da je izraženo puno jedinstvo opozicionih stranaka i pokreta koji su učestvovali na okruglom stolu, u stavu da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore, te da mediji nisu slobodni.

– Takođe je izražen i zajednički stav da je ostalo veoma malo vremena da se ti uslovi ispune i da vlast praktično zove na bojkot. Vlast će biti odgovorna ukoliko budu održani izbori koji to zapravo nisu. Zajednički stav jeste i da nije bilo nikakvih pomaka po zahtevima koji su usvojeni u decembru mesecu – naveo je Veselinović.

On je istakao da su svi u opoziciji u međuvremenu nešto uradili osim režima, koji nije učinio ništa. Po pitanju razgovora između vlasti i opozicije koji se trenutno vode, Veselinović je rekao da je na sastanku konstatovano da je reč o okruglom stolu i da će i ubuduće prisustvovati svakom razgovoru na kome bi moglo da dođe do pomaka vezanog za ispunjavanje uslova za slobodne i poštene izbore.

– Međutim, mi za sada te pomake ne vidimo. Zajednički stav svih stranaka i pokreta koji su bili na sastanku jeste da parlamentarna demokratija u Srbiji ne funkcioniše i da jedinstveno podržavamo proteste „1 od 5 miliona“, jer izgleda da je jedina mogućnost da se do slobodnih izbora dođe kroz pritisak na ovu vlast – naglasio je Veselinović.

On je dodao da je donesen još jedan zajednički zaključak, da će opozicione partije i pokreti iscrpeti sve mogućnosti da se do slobodnih izbora dođe, uz konstataciju da je za tako nešto ipak ostalo malo vremena.

– Neka vlast ne misli da će nas zamajavati sa nekakvim „kobajagi“ razgovorima. Mi vrlo jasno vidimo da li vlast ima nameru da razgovara i da prihvati ove zahteve, ili želi da zamajava građane i opoziciju – rekao je Veslinović.

On je najavio da će sledeći sastanak biti održan nakon idućeg vikenda, kako bi videli da li će okrugli sto vlasti i opozicije iznedriti neku konstruktivnost. Upitan kada će biti donešena konačna odluka o tome da li postoje uslovi da se izađe na izbore, Veselinović je odgovorio da će to biti druga polovina septembra, ali da datum „nije zakucan“.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, naveo je da je bitno da svi politički akteri učestvuju u borbi za slobodne izbore, slobodne medije, te da se suprotstavljaju nasilju prema političkim neistomišljenicima.

– Meni je žao što nismo odlučnije ušli u pitanje kako se borimo da do toga dođe i nadam se da će to biti tema sledećih sastanaka. Nadam se da ćemo ući u široku borbu za demokratizaciju zemlje – kazao je Lazović.

On je dodao da je bitno reći da se stvari nisu poboljšale od beogradskih izbora na kojima su učestvovali. Lazović je podsetio da su oni jedini kao inicijativa podneli primedbe Ustavnom sudu na ceo izborni proces koji se dešavao, i izrazio žaljenje što to nisu učinili i ostali učesnici.

– Trebali bi da insistiramo na tome da zakoni moraju da važe i da oni koji su doprineli tome da beogradski izbori tako izgledaju treba da budu kažnjeni – istakao je Lazović.

Prema saznanjima agencije FoNet, na sastanak su pozvani su i oni koji su u međuvremenu odlučili da se vrate u Narodnu skupštinu. Pozivi su upućeni i Lokalnom frontu, Demokratskoj stranci Srbije, Mađarskom pokretu, Stranci moderne Srbije, Inicijativi Ne davimo Beograd i pokretu Dosta je bilo.

Novinarske ekipe u holu zgrade, dvadesetak minuta pre vremena za kada je sastanak zakazan, dočekao je predsednik opštine Stari grad i član Predsedništva Stranke slobode i pravde Marko Bastać. On nije imao informacije da li će se neko iz opozicije obraćati novinarima, niti je sa predstavnicima medija podelio detalje o sastanku, uz objašnjenje da je on tu samo u svojstvu domaćina.

U opštinu Stari grad prva je pristigla Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a, a potom i Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije. Na zakazani okrugli sto je došla i Hana Adrović iz pokreta Dosta je bilo i Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stratnke. Novu stranku predstavljao je  Aris Movesijan, a lideri Dveri i Demokratske stranke, Boško Obradović i Zoran Lutovac zajedno su stigli na sastanak.

Lide Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u opštinu Stari grad došao je u društvu Dušana Petrovića, predsednika Zajedno za Srbiju i Janka Veselinovića, prvog čoveka Pokreta za preokret. Malo kasnije  pristigao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Narodnu stranku na okruglom stolu predstavljao je Zdravko Ponoš.

Među poslednjima na sastanak su stigli Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kao i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalno fronta.

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici Pokreta slobodnih građana, udruženja „1 od 5 miliona“ i Demokratske stanke Srbije.

Medijima je bilo dozvoljeno da zabeleže početak sastanka, koji se održavao u sali na prvom spratu pomenute opštine.

Novinarima se  pre sastanka obratio Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, koji je konstatovao da su se sve stranke kojima je upućen poziv istom odazvale. On ja istakao da organizatori nisu želeli da kriju da će sastanak biti održan, kao što to neće činiti ni ubuduće, jer smatraju da javnost treba da zna za razgovore.

– Tema današnjeg sastanka jeste pre svega realizacija Sporazuma sa narodom i zahteva opozicije iz decembra meseca prošle godine, koji su potpisale većina ovde prisutnih stranaka – kazao je tada Veselinović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari