Trudimo se da uspostavimo dobre odnose sa Srbijom, ali i da svim građanima na Kosovu, bez obzira na nacionalnu pripadnost bude dobro i da se osećaju kao građani prvog reda

Ideja o podeli Kosova je neprihvatljiva s aspekta interesa svih građana Kosova, ali i građana svih drugih zemalja u regionu – kaže za Danas Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova.

Predsednik Kosova naglašava izrazitu nestabilnost u regionu, i u tom smislu eventualnu podelu Kosova vidi kao mogućnost da se to pitanje pokrene i u Makedoniji i u Crnoj Gori i svim zemljama u kojima postoji sličan problem, što bi bilo pogubno za bezbednost celog regiona.

– Trudimo se da uspostavimo dobre odnose sa Srbijom, ali i da svim građanima na Kosovu, bez obzira na nacionalnu pripadnost bude dobro i da se osećaju kao građani prvog reda – kaže Sejdiu.

Objašnjavajući zbog čega mu je opcija podele Kosova neprihvatljiva, Sejdiu kaže da je „Kosovo suverena i nezavisna država, koju je priznalo više od 50 zemalja u svetu“.

– Podela Kosova ne bi predstavljala rešenje problema već njegovo produbljivanje. Taj potez bi škodio srpskoj zajednici na Kosovu, a otvorio bi vrata mogućnostima da i druge zemlje u regionu pokušaju da na taj način reše neka slična pitanja, što bi sigurno izazvalo nestabilnost šireg opsega – zaključuje Sejdiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari