Podrži RTV: Kolege s RTS-a stanite u odbranu profesije 1Foto: FoNet/ Inicijativa Podrži RTV (Arhiva)

Izveštavanje Radio-televizije Srbije o upadu demonstranata u zgradu tog javnog medijskog servisa, još jednom je potvrdilo da je RTS uzurpiran od strane vlasti i da ne radi u interesu građana koji su njegovi stvarni vlasnici, saopšteno je iz pokreta „Podrži RTV“.

Kako se navodi u saopštenju, umesto da građane pravovremeno informišu o dešavanjima u njihovoj zgradi, RTS je u vestima ponovo dao glas političarima i državnim funkcionerima i dozvolio sebi da prenosi program televizije Pink, koja svakodnevno krši kodeks novinara Srbije i prepoznata je kao medij koji radi isključivo u korist režima.
„Direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević je u svom obraćanju poistovetio nezadovoljne građane sa opozicijom i napomenuo da RTS ‘neće upadati u stranačke prostorije’, čime je pokazao da ponovo nije razumeo poruku da javni sevis ne sme da služi u svrhu jednumlja i proterivanja dijaloga iz svoje uređivačke politike, već pravovremenog i balansiranog izveštavanja“, navodi Podrži RTV.
Oni su podsetili da su upravo izveštavanje javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije o višemesečnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, kao i dugogodišnje nebalansirano izveštavanje u centralnim informativnim emisijama, u kojima nema prostora za kritičko mišljenje, glavni uzroci sinoćnjeg upada nezadovoljnih građana u zgradu ove medijske kuće i da je upravo takvo izveštavanje doprinelo stvaranju atmosferu nasilja i podela u društvu.
Pokret Podrži RTV je zajedno sa građanima 2016. organizovao niz protesta protiv nezakonitih smena na Radio-televiziji Vojvodine i više puta je bio na vratima RTV-a.
„Građani imaju pravo da se pobune protiv uzurpacije javnih medijskih servisa, ali pozivamo i jednu i drugu stranu da se uzdržavaju od primene sile“, navodi se u saopštenju.
Podrži RTV je nebrojeno puta upozoravao da su slobodni mediji, a pre svega slobodan javni servis sa nezavisnom uređivačkom politikom, preduslov za pokretanje demokratskih procesa u Srbiji, ističe se u saopštenju.
Pozivamo one koji su medije uzurpirali i pretvorili ih u propagandne mašine za stvaranje lažne slike društva da uvaže višegodišnje zahteve građana na ulici, podnesu ostavke i omoguće uslove u kojima će mediji moći slobodno i profesionalno da rade.
Pozivamo i kolege sa RTS da se odvaže i konačno stanu u odbranu profesije i da ne dozvole da se RTS još jednom stavi nasuprot interesa građana, jer smo takav scenario već imali priliku da vidimo devedesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari