Otežavanje suđenja Jovici Stanišiću, bivšem šefu Državne bezbednosti, pred sudom u Hagu, jedan je od mogućih ciljeva priče objavljene u Los Anđeles tajmsu po kojoj je Stanišićosam godina bio glavni čovek američke Centralne obaveštajne agencije, slaže se većina sagovornika Danasa. Bezbednosno-informativna agencija juče nije imala komentar na pisanje LA tajmsa.

Božo Prelević, bivši koministar policije za Danas kaže da nije isključeno da je LA Tajms informacije dobio od „spin doktora“ iz Beograda koji pokušavaju da Stanišiću otežaju suđenje pred Haškim tribunalom. Njemu cela priča deluje ili kao spinovanje ili kao potpuno laički pristup temi.

– Siguran sam da jedna od stvari za koju LA Tajms tvrdi da je Stanišićradio, nije tačna. Da je dokument LA tajms verodostojan, onda se u njemu ne bi našao događaj za koji znam da nije tačan. Sarađivati sa stranom obaveštajnom službom i raditi za nju dve su potpuno različite stvari. Sve što se navodi da je Stanišićradio pokazuje da je u pitanju saradnja između dve službe, što nije neuobičajeno, čak je posle 5. oktobra i unapređena. Sve i da je Stanišićradio za CIA, kod nje bi se on vodio pod posebnom šifrom, a do te informacije LA tajms nikako nije mogao da dođe – objasnio je Prelević.

Božo Prelević, bivši koministar policije, kaže da bi nabrajanje bilo kakvih aktivnosti koje bi ukazivale na to da je Stanišićradio za stranu službu, mogle biti osnov za pokretanje postupka protiv Stanišića.

Izvor Danasa, koji je želeo da ostane anoniman, a koji se dobro razume u rad službi, za naš list navodi da su tvrdnje LA tajmsa osetljiva stvar i da se tako nešto posle 5. oktobra nije moglo znati. Prema njegovim rečima, namera je da se oteža suđenje Stanišiću, a osnovno pitanje je zašto se to sada pokreće i ko iza toga stoji. Sagovornik Danasa navodi da je cela priča plod političke kuhinje, jer se u Americi i u CIA promenila administracija, a uz to se bliži i zatvaranje Haškog tribunala.

Jedan od poznavalaca obaveštajnijh poslova navodi da bi tvrdnje LA tajmsa mogle biti posledica sukoba dve frakcije unutar te službe. Taj izvor je tačnost informacija o Stanišićevim kontaktima sa CIA doveo u pitanje zbog toga što ih je „otkrio“ penzionisani operativac te obaveštajne agencije, ali i stoga što dolaze uoči odluke Haškog tribunala o nastavku suđenja Stanišiću.

Takođe, tvrdi izvor, nije uobičajeno u obaveštajnoj praksi ni da se informacije o saradnji sa službom bezbednosti neke zemlje pojavljuju baš u toj zemlji, kao i da priča o Stanišićevim kontaktima sa CIA ima politički intoniran prizvuk. On je ocenio da je Stanišićmogao biti saradnik CIA neko vreme, ali znatno kraće nego što je to u medijima objavljeno.

Vojni analitičar Zoran Dragišićocenio je da su navodi o saradnji bivšeg šefa Državne bezbednosti sa američkom CIA – „čudni“, jer ozbiljne obaveštajne službe takve podatke ne objavljuju. Dragišićje za Radio Beta RFI rekao da bi informacija o saradnji Stanišića sa američkom CIA trebalo da bude pažljivo proverena i analizirana. Dragišićje naveo da nije spreman da poveruje čoveku koji je informaciju o Stanišićevoj saradnji sa CIA saopštio medijima i dodao da je Stanišićkao šef Državne bezbednosti morao imati kontakte sa američkom službom. On je objasnio da je CIA ozbiljna obaveštajna služba i da nije uobičajeno da se objavljuju imena saradnika ili šefova agenture te službe u nekoj državi i da je moguće da je penzionisani službenik CIA „na svoju ruku“ tu informaciju dao listu LA tajms.

Bivši operativac Službe državne bezbednosti Božo Spasićocenio je da je vest o saradnji Stanišića sa CIA apsolutno tačna i da je to jedan od najvećih skandala srpske tajne policije i da se nikad nije se dogodilo da šefa obaveštajne službe angažuje služba neke druge države.

– Mislim da se ovde radilo o čistom, klasičnom, agentskom odnosu i ne mogu da verujem da naša tajna policija i njena unutrašnja kontrola nije imala te podatke dugi niz godina – rekao je Spasić, koji je bio dugogodišnji Stanišićev saradnik.

On je za Betu ocenio da pretpostavke o normalnoj komunikaciji šefa DB i tajnih službi ne mogu biti tačne, jer bi se zvanična komunikacija obavljala u kancelarijama službe, a ne na „čamcima i splavovima“.

Spasićsmatra da se verodostojnost navoda da je Stanišićradio za CIA ne može dovesti u pitanje, jer su dokazi o tome dostavljeni i Haškom tribunalu i ta služba bi bila dovedena u komplikovanu situaciju da to nije tačno.

– To se dalo nagovestiti iz njegovih postupaka, on je svojevremeno učestvovao u pregovorima, predavao pilote i tako dalje… ja sam se tada većčudio, jer to ne rade šefovi obaveštajnih službi nego niži činovnici bez mnogo pompe – kazao je Spasić.

U Haškom tribunalu nisu želeli da komentarišu navode Los Anđeles tajmsa, a u transkriptima sa dosadašnjeg suđenja Jovici Stanišiću ne pominje se nikakvo eventualno pismo iz CIA. Ukoliko je takvo pismo eventualno i bilo pominjano, onda je to bilo na zatvorenim sednicama, koje nisu bile dostupne javnosti.

DULIĆ: Informacije će biti proverene

Ministar i funkcioner Demokratske stranke Oliver Dulićkaže da će informacije o tome da li je Jovica Stanišićradio za CIA tek biti proveravane. Dulićje rekao da mu je stalo da ljudi koji vode službe bezbednosti Srbije ne budu saradnici stranih službi bezbednosti i naglasio je da vrlo često Srbija ima nacionalne državne interese u suprotnosti sa interesima nekih drugih država. On kaže da ne zna kakav će biti zvanični stav, ali da je njegovo privatno mišljenje da je rečo „prošlom vremenu“. Dulićsmatra da je „pomalo degutantno“ vraćati se u 90-e godine i da se treba okrenuti problemima koji danas opterećuju društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari