Polemika SNS – DS, opomene Božoviću 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

U Skupštini Srbije danas je tokom razmatranja budžeta za 2018. godinu došlo do oštre polemike između poslanika Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke (DS) o tome ko je ekonomski uništio zemlju, ko je kriv za bombardovanje Srbije.

Poslanik SNS Veroljub Arsić rekao je da je za četiri godine, koliko je DS bila na vlasti, kurs evra skočio za 41,94 dinara , dok je inflacija od 2008. do 2012. godine bila između 6,5 i 11, 7 odsto godišnje.

“Za četiri godine dinar je izgubio vredost za više od 50 odsto, inflacija je zbirno bila oko 40 odsto. Ko to želi da radi i posluje u Srbiji kada ima inflaciju 40 odsto, kada ima gubitak nacionalne valute u iznosu od 50 odsto, koja to preduzeća hoće da rade u Srbiji?”, pitao je Arsić.

Poslanik DS Balša Božović je rekao da Arsićev stranački kolega gradi na vrhu Pančića restoran bez građevinske dozvole, ali niko od nadležnih službi to ne proverava.

On je rekao da samo u Beogradu ima više od 1000 nelegalnih gradilišta.

“Daju se kvote predsednicima opština u Beogradu i Srbiji da skupe novac za izbore”, rekao je Božović i dodao da predsednici opština dobijaju po nekoliko stotina hiljada evra da bi puštali nelegalnu gradnju.

On je rekao da je korupcija do te mere procvetala od kada je na vlasti Srpska napredna stranka tako da resurse grada Beograda i Srbije, koji su čuvani decenijama, sada koriste samo privilegovani koji su u okruženju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i funkcionera SNS.

“Mnogo se ukralo u ovih pet godina, i dalje se krade”, istakao je Božović.

On je naveo da budžet za 2018. godinu govori o tome da se vodi računa o privilegiji jednog uskog kruga ljudi u Srbiji koji postaju finansijska elita, dok vlast građanima otima penzije i smanjuje plate.

Prema njegovim rečima, sve građevinske firme u Srbiji moraju da daju reket da bi dobile posao.

Poslanik DS Radoslav Milojičić je rekao da su dugovi lokalnih samouprava i države nastali tako što je crveno-crna koalicija opljačkala i uništila zemlju.

“Dugovi lokalnih samouprava i države Srbije nastali su, gospodine Arsiću, tako što ste vi opljačkali i uništili zemlju 1998. i 1999. godine, zbog vas su nas bombardovali”, rekao je Milojičić.

On je dodao da je DS dolaskom na vlast 2000. godine morala da vrati 13 zaostalih penzija, 12 dečijih dodataka, da ponovo otkupi Telekom.

“Uveli ste nam sankcije. Bili smo odsečeni od sveta.To je politika vas, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Crveno-crna koalicija je u crno zavila sve građane Srbije”, rekao je on.

Milojičić je rekao da će budžet za 2018. godinu “doneti dobro samo tajkunima i lopovima iz SNS”.

“Krojite budžete da napune džepove Zvonku Veselinoviću i ostalim kriminalcima iz SNS”, rekao je Milojičić.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović tražio je od predsedavajućeg Vladimira Marinkovića da kazni Milojičića zato što je izgovorio reči koje se ne izgovaraju ni u najekstremnijem delu hrvatskog Sabora ili Skupštine Bosne i Hercegovine”, ni kada je Hrvatska donosila zakon o braniteljima, učesnicima u Domovinskom ratu.

“Gospodine Marinkoviću sednica neće biti nastavljena.Svi poslanici SNS će se javljati po Poslovniku ako ne reagujete, jer ovo nije uvreda za SNS, ovo je uvreda za državu Srbiju, za srpski narod.Niti smo izvršili agresiju na bilo koga, niti smo odgovorni za NATO bombardovanje, niti smo odgovorni za sankcije”, rekao je Martinović.

On je rekao da je politika velikih sila odgovorna za raspad bivše Jugoslavije, a ne Srbija i srpski narod.

U raspravu se uključio i poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović i tražio da se Milojičić kazni.

Marinković je rekao da je tražio stenobeleške da bi utvrdio šta je rekao Milojičić, na šta je Milojičić dobacio da je politički stav da je zbog crveno-crne koalicije bombardovana zemlja.

Marinković je zatim rekao da Milojičiću mora da izrekne opomenu zbog dobacivanja i onoga što je rekao.

U nastavku rasprave, oko penzija su polemisali i ministar finansija Dušan Vujović i poslanik DS Balša Božović.

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je danas na sednici opomenu narodnom poslaniku Demokratske stranke Balši Božoviću, zbog toga što je, kako je rekla, kad je ulazila u skupštinsku salu čula kako je predsedavajućem sednicom Đorđu Milićeviću rekao „Oćeš da ti zavalim šamarčinu“.

Prethodno je sednicu vodio potpredsednik parlamenta Đorđe Milićević, koji je Božoviću izrekao opomenu zbog, kako je naveo, neprikladnog obraćanja i odredio pauzu od 2 minuta.

„Ovo je nasilje u parlamentu, ovo nisu argumenti“, rekla je Gojković pošto je izrekla opomenu Božoviću, a on je u tom trenutku napustio salu.

Prestatnite da vršitete teror, ovo je skandal, ovo nema nigde ni u jednom normalnom parlamentu, rekla je Gojković i upitala „Ko mu je dozvolio da potpredsedniku kaže da će mu raspaliti šamarčinu“.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov je potom rekla predsednici skupštine da vrši nasilje, izriče opomene i isključuje mikrofone kad hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari