Policija zaustavljala, legitimisala, ali i privodila 1Foto: N1

Protesti građana nezadovoljnih zbog visokih cena goriva koji su i u Šumadiji organizovani krajem prošle i početkom ove sedmice, u Kragujevcu su prekinuti nakon što je policija u utorak, posle podne, počela da privodi pojedine učesnike blokade puteva i ulica.

Prema dostupnim informacijama, do sada su privedena dvojica učesnika protesta, dok je više od njih deset u utorak, tokom dana, legitimisano u centru Kragujevca ili na izlazu iz grada u pravcu Batočine, gde je policija zaustavljala „sumnjive“ vozače.

Jedan od mladića koji je priveden, Đ. B., agenciji Beta je rekao da je policija došla na njegovu kućnu adresu u utorak, oko 16.30 časova, nakon čega je odveden na razgovor u policijsku stanicu gde je zadržan do 18 sati. On je kazao da je još jedan mladić priveden na javnom mestu (na parking iza Hotela „Kragujevac“ – prim. Z. R.), gde se našao sa još desetak drugara kako bi se organizovali za protest. Ostali okupljeni su bili samo legitimisani. Policija je, prema njegovim rečima, bila korektna, ali mu je ostalo nejasno zbog čega su oni označeni kao organizatori protesta, pošto je, kako tvrdi, on samo učesnik kao i ostali.

U Kragujevcu je za utorak bio predviđen protest pod nazivom „Pet na sat, državi šah-mat“, tokom kojeg je kolona vozila trebalo da ide ulicom brzinom pet do deset kilometara na sat, dok su pešaci učestvovali u blokadi tako što bi neprekidno prelazili preko pešačkog prelaza. Protest je, međutim, otkazan nakon što je policija počela počela sa legitimisanjem i privođenjem učesnike, dok je jednom od njih u ponedeljak, saznaje se, napisana prekršajna prijava.

Lider Zajedno za Šumadiju i narodni poslanik Veroljub Stevanović za naš list juče kaže da aktuelni protesti građana nemaju „onaj naboj i onu spontanost“ koju su imali građanski protesti iz 90-ih prošloga veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari