Popov: Postojala saglasnost crkve i nove vlasti da Vučić ne govori na sahrani 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, iako priželjkivano u vrhu srpske vlasti, ne bi bilo dobro ni za samog Vučića i samo bi vodilo politizaciji događaja, ocenjuju sagovornici Danasa.

Nakon sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici pre dva dana, na kojoj se okupilo više desetina hiljada ljudi i brojni političari iz regiona – jedna od vodećih polemika u srpskoj javnosti bila je da li je trebalo da i predsednik Srbije kaže koju reč na sahrani i zašto do toga nije došlo.

Kao što je list Danas objavio na osnovu nezvaničnih saznanja iz vrha SPC, Episkopski savet nije dao saglasnost za obraćanje Vučića na sahrani.

Tim povodom oglasio se i ministar odbrane Nebojša Stefanović ističući da odluka o odlasku Vučića u Crnu Goru nije bila laka, ali Stefanović je ukazao „zamislite da nije otišao, šta bi mu sve rekli. Mislim da bi za poštovanje pokojnog mitropolita Amfilohija bilo dobro da je govorio i predsednik Vučić, (što bi bila) i jedna dodatna politička poruka“, naveo je ministar.

Ovakva politizacija sahrane je potpuno očekivana za Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, s obzirom na nesumnjiv politički uticaj koji je mitropolit imao.

– Ipak je on imao ključnu ulogu u litijama koje su dovele do promene vlasti i presudno uticao na to da se Krivokapić stavi na čelo liste i postane mandatar. Najveća ironija je što je mitropolit Amfilohije preminuo kada je postao najmoćniji čovek u Crnoj Gori – naveo je Popov.

Kada se govori o pojavljivanju predsednika Srbije na sahrani, Popov ističe da je njegov dolazak bio „najviše“ što je u tom trenutku potrebno i korisno za odnose dve zemlje.

– Mislim da je maksimum bio to što je vladika Joanikije rekao – da se na sahranu ne zove, ali da bi bilo poželjno da Vučić dođe. Siguran sam da je postojao konsenzus između crkvenih velikodostojnika i predstavnika nove crnogorske vlasti da ne bi bilo korisno i dobro da Vučić govori na sahrani. To bi pokrenulo pitanja zašto baš on i potvrdilo da se Srbija mešala u izbore i promenu vlasti u Crnoj Gori kao i da će to nastaviti da čini u budućnosti. Oni su našli meru da kažu – poželjan si ali ne moraš da govoriš, a on je iskoristio priliku da pokaže jačanje svoje pomoći Srbima u Crnoj Gori – naglasio je Popov.

On zaključuje da Crkva u Crnoj Gori jeste ostala bez jednog važnog faktora uticaja ali da će i dalje stajati i sprovoditi ono za šta se Amfilohije zalagao, te da u tom smislu ne bi trebalo da dođe do velikih promena.

Popov: Postojala saglasnost crkve i nove vlasti da Vučić ne govori na sahrani 2

Sahrana mitropolita Amfilohija i okupljanje velikog broja vernika tim povodom je, kako ističe za Danas Ivo Čolović iz CeSiD-a, događaj koji pokazuje kolika je snaga mitropolije crnogorsko-primorske u crnogorskom društvu.

Što se tiče izbora govornika na sahrani – Čolovićev utisak je da su oni pažljivo odabrani – od strane same mitropolije.

– Među njima su se našli crkveni velikodostojnici, kao i najbliži saradnici i prijatelji pokojnog mitropolita i predstavnici države Crne Gore. Tako treba i tumačiti pojavljivanje za govornicom predstavnika crkve – patrijarha Irineja, vladike Joanikija kao logičnog naslednika mitropolita Amfilohija, Matije Bećkovića kao ličnog prijatelja i Krivokapića i Bečića kao predstavnika države – naglašava on.

Pojavljivanje predsednika Srbije na sahrani Čolović ocenjuje kao odraz poštovanja prema pokojnom mitropolitu i njegovog delovanju i smatra da u protokolu nije bilo potrebe za obraćanjem Vučića.

– To je bio izraz poštovanja države Srbije prema liku i delu pokojnog mitropolita. Poštovanjem protokola i izbora govornika od strane MCP izbegnuta je dodatna politizacija sahrane mitropolita i mogućnost da se celom događaju da drugi kontekst – naglasio je on.

Iako je uticaj MCP u Crnoj Gori u velikoj meri izgrađen na autoritetu pokojnog mitropolita Amfilohija, Čolović smatra da taj uticaj neće opasti posle njegove smrti, dodajući da je i vladika Joanikije izuzetno snažna ličnost koja uživa ugled u narodu Crne Gore, koji je upoznat sa svim izazovima sa kojima se suočava MCP i koji je takođe u stanju da nastavi da vodi mitropoliju u istom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari