Popov: Vučić vodi politiku zahlađenja odnosa prema Dodiku 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Poruke o nužnosti očuvanja mira i stabilnosti u regionu i zajedničkog razvoja infrastrukture i ekonomskih odnosa prevladavale su izjavama medijima, nakon susreta oka Aleksandra Vučića i Denisa Zvizdića, predsedavajućeg Saveta ministara BiH, u Beogradu.

– Ako kod nekoga postoji bilo kakva bojazan od nastavka nekakvih političkih sukoba koji bi završili na još lošiji način, u ime vlade Srbije kažem da ćemo dati sve od sebe da okrenemo tu putanju u suprotnom smeru i da dve zemlje na najbolji način sarađuju, rekao je Vučić na jučerašnjoj, zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je ponovio da se Srbija neće priključivati sankcijama Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, zato što, kako je rekao, sankcije ne donose rešenja i zato što postoji odluka u srpskoj vladi da se Srbiji nikada ne ponove ’90-e, kada su postavljane blokade na Drini, dok je Zvizdić rekao da su sankcije posledica antidejtonskog delovanja Dodika, uz napomenu da u BiH niko nije srećan zbog tih sankcija.

– Uoči predizborne kampanje za predsednika Srbije, teško je bilo i očekivati drugačiji stav Aleksandra Vučića o sankcijama Dodiku. Ono što će biti relevantno u vezi sa tom temom, očekuje se tek nakon okončanja izbornog procesa. Svakako će pritisak na Beograd rasti kako države EU budu uvodile sankcije Dodiku – ocenjuje za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, poruke koje su poslala dva zvaničnika u Beogradu.

On napominje da je evidentno da Aleksandar Vučić vodi politiku zahlađenja odnosa sa predsednikom RS, za razliku od predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Zbog toga, napominje sagovornik Danasa, deluje kao da Srbija vodi šizofrenu politiku prema BiH, iako se, kako kaže, EU i SAD, ipak određuju samo prema onome što radi Vučić i tako vrednuju i odnos Srbije.

– Dobro je što je došlo do ove posete Zvizdića Beogradu, pogotovo posle povišenih predizbornih tonova koje stižu iz Srbije, odnosno onoga što je na proslavi Dana RS govorio Tomislav Nikolić, o velikoj Srbiji i tome slično. Važno je raditi na smirivanju odnosa država na Balkanu – kaže Popov za naš list.

Direktor Centra za regionalizam podseća na prošlogodišnju zajedničku sednicu dve vlade u Sarajevu, kada je cela Vlada zajedno sa kolegama iz BiH zasedala. Ovo je, po njegovoj oceni, povratna poseta, iako nisu svi ministri iz Sarajeva došli u Beograd.

Srpski premijer je na konferenciji novinarima rekao i da Srbija ima dobre odnose sa BiH, da postoji dobra robna razmena i da se svake godine beleži uvećanje trgovinske razmene. Istakao je i da je sa Zvizdićem razgovarao o dosta konkretnih i važnih stvari – od sukcesije do pitanja razgraničenja između Srbije i BiH, kao i o putnoj i železničkoj infrastrukturi. Vučić je rekao da je oformljen Komitet za modernizaciju pruge Beograd – Sarajevo.

Denis Zvizdić je istakao da su dijalog i razgovor kao načini traženja rešenja pravi i jedini instrument za unapređenje odnosa. „Ova godine će biti obeležena sa većim brojem susreta i poseta nego do sada jer postoji dosta značajnih tema zbog kojih se treba češće susretati“, naglasio je on.

On je najavio da će BiH u narednih mesec dana odlučiti koja je to trasa autoputa koji će povezivati dva glavna grada nakon čega će moći da dovedu kreditore i investitori.

Zvizdić je istakao da je njihova zajednička poruka danas da su mir i stabilnost najvažniji prioriteti u odnosima dve države i regiona.

O autoputu Beograd-Sarajevo

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović razgovarala je sa ministrom komunikacija i transporta BIH, Ismirom Juskom o gradnji autoputa Beograd-Sarajevo i rekonstrukciji pruge između dve prestonice, prenosi FoNet. „Srbija i BiH su se saglasile da se autoput Beograd-Sarajevo gradi, a u narednom periodu razgovaraćemo o detaljima realizacije, kao što su izrada prethodne studije izvodljivosti i načini finansiranja“, rekla je Mihajlović. Jusko je dodao da je ovaj projekat važan za brži ekonomski razvoj BiH i da očekuje da u narednih mesec dana bude poznata preliminarna trasa ovog autoputa na teritoriji BiH. Mihajlović i Jusko dogovorili su i da se u najkraćem roku formira zajednička radna grupa za projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Sarajevo, koja će razmatrati i pitanje bržeg kretanja robe na železničkom graničnom prelazu između dve zemlje. Dogovoreno je i formiranje radne grupe Srbije i BiH koja će se baviti pitanjem održavanja mostova koji spajaju dve zemlje, a ima ih ukupno 11.

Radi se na otkrivanju napadača

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić rekao je da nadležne službe u BiH aktivno rade na slučaju napada na premijera Vučića u Potočarima, na komemoraciji žrtvama genocida 2015. godine, i da očekuje da učesnici budu otkriveni i procesuirani. „Oni koji na tome rade imaju u tome punu podršku i zahtevamo i očekujemo de se što pre reši i pronađu učesnici tog događaja koji je u tom trenutku bacio senku na naše odnose i dobrodošlicu“, rekao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari