Popović: Opasna upotreba vojske i policije kao dekora 1Foto: Medija centar

Polučasovna vožnja čamcem po jezeru Gazivode predsednika Kosova, proteklog vikenda, izazvala je gotovo ratno stanje u Srbiji.

Organizovane su vanredne emisije na televizijama, kvazianalitičari su plašili ljude, a državni vrh je podizao borbenu gotovost i vojske i policije. Dakle još jedan jeftin cirkus koji bi možda bio smešan da nije opasan, ocenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, u odgovoru na pitanje našeg lista kako vidi ishod zvanično predstavljenog izuzetno alarmantnog stanja od strane vlasti građanima Srbije, nedelju dana posle.

Opasnost vidim, nastavlja Popović, u urušavanju institucija u Srbiji, pre svega vojske i policije i njihovom korišćenju kao dekora u loše režiranoj pozorišnoj predstavi.

– Vest da je ministar odbrane Aleksandar Vulin proverio borbenu gotovost specijalnih jedinica je valjda poslednji ekser u kovčeg ozbiljne i smislene državne strukture u Srbiji. S druge strane, mnogo su ozbiljnije posledice koje dirigovana farsa ostavlja na ljude koji žive na Kosovu. Pucnji na kuću čoveka u čijoj kafani je predsednik Kosova Hašim Tači popio kafu govore sve o stanju straha i nenormalnim uslovima u kojima žive ljudi na severu Kosova – ističe sagovornik Danasa.

Popović objašnjava ovakav slučaj činjenicom da je srpska vlast preko poslušnika iz Srpske liste i lokalnih kriminalaca napravila od severa Kosova crnu rupu u kojoj nestaju vladavina prava, sigurnost i svi uslovi za normalan život.

– Tači i Vučić nastavljaju svoju opasnu igru u kojoj su ulog tuđi životi, a očekivani dobitak – što duži ostanak na vlasti i žmurenje međunarodne zajednice na gušenje slobode, kriminal i korupciju i grehe iz prošlosti. Bojim se da će Srbi sa Kosova biti žrtve ovakve politike, a zajedno sa njima i ideja mogućnosti normalnog suživota dva naroda, ma kakvo bude konačno pravno-političko rešenje za status Kosova – smatra Popović.

Upitan kako vidi sled događaja u kojem je par dana uoči izbora izbora u BiH tu državu posetio ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, nakon čega je predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio Milorada Dodika, predsednika RS, u Moskvi, da bi samo dan posle, Putin ugostio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sagovornik Danasa ističe da „Rusija voli svaku političku garnituru u Evropi koja je u stanju da proizvede bilo kakvu nestabilnost, a ako zatreba i nešto ozbiljnije“.

– Balkan, kao i bivše sovjetske republike, godinama su ruski poligon za nanošenje štete Evropi putem izazivanja lokalnih kriza. U korumpiranom predsedniku Republike Srpske našli su idealnog partnera za ovakvu igru – smatra direktor Centra za praktičnu politiku.

S druge strane, nastavlja on, Aleksandar Vučić misli da može da iskoristi rivalitet Rusije i zapadnih sila kako bi dobio što više koncesija za sebe. Ta opsesija Titom, napominje Popović, u vremenu koje ni po čemu nije slično Titovom može vrlo loše da se završi po nas.

– Uz nespornu činjenicu da ozbiljna politička figura poput Josipa Broza ni po čemu nije slična sa sitnim autokratom na čelu male balkanske zemlje valja primetiti i da je Tito profit iz sukoba velikih sila izvlačio za svoju zemlju, dok Vučić pokušava da ga izvuče za svoj režim. Inače, nije glavni problem sedenja na dve stolice to što je teško održiva takva politika u današnjim međunarodnim okolnostima. Mislim da je mnogo važnije što nas to trajno sprečava da se opredelimo u kakvoj državi želimo da živimo. Izbor između Rusije i Zapada nije izbor između dve kulture ili između prijateljstva sa dva (i više) naroda. To je izbori između autokratskog političkog sistema zasnovanog na represiji, neslobodi i bezakonju i s druge strane, nesavršenog, ali ipak mnogo humanijeg i naprednijeg sistema koji počiva na demokratiji, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava. Vlast kojoj su prihvatljiva oba modela opasna je po svoju državu i građane – zaključuje Dragan Popović.

Na delu je kontrarevolucija

Peti oktobar je veliki i važan datum kada je odbranjena izborna volja građana i kada je srušen režim odgovoran za više od 130.000 mrtvih i milione raseljenih. Osećam se, kao i svake godine, veoma ponosnim što sam bio deo tog velikog istorijskog događaja. Moja očekivanja nisu izneverena, štaviše, mislim da je vlada Zorana Đinđića u svom kratkom dvogodišnjem mandatu započela veoma ozbiljnu reformu u gotovo svim segmentima društva. Za zaustavljanje reformi nakon ubistva premijera nije kriv 5. oktobar, niti potonji događaji mogu baciti senku na taj dan. Danas je na delu kontrarevolucija, ali jednoga dana kada opet neke demokratske snage preuzmu vlast, moći će da nastave upravo na temeljima 5. oktobra. A posle petog, zna se, ide šesti, optimističan je sagovornik Danasa – Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari