Popović: Potrebni ozbiljni državnici za kompromisno rešenje Kosova 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo, neophodno je da i sa jedne i sa druge strane sede odgovorni državnici, a tu situaciju danas nemamo ni u Beogradu, ni u Prištini, tako da je kompromis nemoguć, izjavio je u intervjuu FoNetu bivši predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Aleksandar Popović.

On je, u serijalu Kosinus, novinaru Davoru Lukaču rekao da su za Kosovo jedina rešenja razgovori i zamrznuti konflikt, jer sada ne postoji način da se dođe do rešenja koje bi odgovaralo pre svega srpskoj strani.

Vrlo često se iz neznanja, a još češće iz zlih namera, zamrznuti konflikt predstavlja kao prekid svih razgovora i maltene kao ratno stanje, ukazao je Popović.

Prema njegovom objašnjenju, zamrznuti konflikt nije to, već predstavlja činjenicu da je nemoguće doći do rešenja u konačnom statusu Kosova.

Popović je podsetio da je Srbija mnogo puta u prošlosti nudila kompromis kosovskim Albancima, posebno na pregovorima 2007. godine, ali da su oni sve odbijali.

On je ukazao i na činjenicu da su SAD nudile rešenje „standardi pre statusa“, pa su posle odustali, ali je je taj predlog protumačio kao „politiku zamrznutog konflikta – ‘razgovarajmo o svemu, osim o konačnom rešenju'“.

Komentarišući ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju, Popović je konstatovao da se ne zna šta ona podrazumeva, ali da rečnik Matice srpske kaže da je razgraničenje podela.

Pošto Skupština Srbije nije nikad raspravljala o tome šta su srpski stavovi o Kosovu, a ni Vlada, koja bi trebalo da vodi pregovore, to nikad nije rekla, logično je da ne znamo o čemu se radi, objasnio je Popović.

On je apsolutno protiv te ideje, ako ona znači crtanje novih granica i „stvaranje druge albanske države uz saglasnost Srbije“.

Prema mišljenju Popovića, u rešavanju pitanja Kosova nema nikakve potrebe za međunarodnom konferencijom.

Kako je istakao, dijalog koji bi se odvijao u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) „sasvim je dovoljan format“ kojim se može doći do ozbiljnog i zrelog kompromisa.

Stolica Kosova u UN je za Popovića „nemoguća stvar“, kako po Ustavu Srbije i međunarodnom pravu, tako i elementarnoj logici.

Dok god se Srbija drži svog Ustava i Rezolucije 1244 čvrsto i ozbiljno, na delu, a ne na rečima, imaće podršku dovoljnog broja zemalja da Kosovo ne može da dobije stolicu u UN, uveren je Popović.

Upitan o referendumu kao načinu za rešavanje kosovskog pitanja, on je uzvratio da postoji samo jedan referendum, onaj koji je bio o Ustavu.

Ako neko želi da promeni Ustav i sve one njegove delove koji se tiču Kosova, ako neko želi da preda jedan deo ili celo Kosovo nekom drugom, hajde onda da ima hrabrosti da formuliše to pitanje, jednoznačno i da ide na referendum, videće šta će biti odgovor naroda, poručio je Popović.

Na pitanje šta za njega lično znači Kosovo, Popović je odgovorio da je, kao Srbin poreklom iz Slavonije, lošiji nego što su bili njegovi zemljaci Milutin Milanković i Milan Kašanin, a oni su „dovoljno toga o Kosovu rekli“.

Jedan drugi Srbin, crnogorski kralj Nikola Petrović himnom „Onamo, ‘namo“ rekao je „sve ono što svaki Srbin nosi u sebi“, zaključio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari