Poslanica Samoopredeljenja: Dodatno ministarstvo neće pripasti Srpskoj listi 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Poslanica Pokreta Samopredeljenje (LVV) Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) reagovala je na glasine da će od povećanja broja ministarstava koristi imati Srpska lista.

Prema njenim rečima, ovo je netačno i nije ispravno, a zbog toga je i citirala Ustav Kosova, piše Gazeta Express, a prenosi KoSSev.

„Ustav Kosova jasno kaže, relevantni član možete pronaći u nastavku“, napisala je ona.

„3. Vlada ima najmanje jednog (1) ministra iz srpske zajednice i jednog (1) ministra iz bilo koje druge nevećinske zajednice na Kosovu. Ako bude više od dvanaest ministara, vlada će imati trećeg ministra, koji predstavlja jednu od manjinskih zajednica na Kosovu“.

„Dakle, pravo premijera je, koji predstavnici zajednice će predložiti ministra. Propaganda i neistinite izjave protiv Pokreta nam nijednom nisu naškodili, međutim nije korektno da se pred građanima iznose netačni stavovi“.

LVV je danas predstavio novu ponudu LDK. Ponuda uključuje uvećanje kako je prvobitno obećano 12 ministarstava na 14. Jedno dodatno ministarstvo ponuđeno je LDK, a drugo manjinama. Na ovo je reagovao član PSD-a Frašer Krasnići (Frasher Krasniqi), rekavši da ovim Samopredeljenje (LVV) jača Srpsku listu.

KoSSev: Imenovanje trećeg ministra nije u Kurtijevoj moći

Iako kosovskim ustavom nije precizirano kojoj će nevećinskoj zajednici pripasti ministarsko mesto ukoliko postoji više od dvanaest ministarstva, jeste to da se broj zamenika ministara iz srpske zajednice povećava sa dva na tri, dok jedan pripada drugim nevećinskim zajednicama.

Iako Aljbin Kurti može da predloži, imenovanje trećeg ministra nije u njegovoj moći, već trećeg ministra iz redova manjina moraju da odobre nevećinski poslanici. Ukoliko Kurti predloži osobu iz nesrpske manjinske zajednice njegovo imenovanje moraće da odobri većina od deset poslanika, odnosno šest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari