Za poslanika SNS-a Vučić jednak Pupinu i Tesli 1Foto: Stanislav Milojkovic

Poslanici Skupštine Srbije podržali su danas međunarodne sporazume sa Kvebekom, Rusijom i Amerikom i najavili da će glasati za njih.

U diskusijama se uglavnom govorilo o dobrim međudržavnim odnosima i na istoku i na zapadu koje je omogućio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a naročito je istaknut značaj sporazuma sa SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Poslanik Srpske napredne stranke Uglješa Mrdić uporedio je značaj Aleksandra Vučića sa naučnicima Mihajlom Pupinom i Nikolom Teslom.

„Mi danas imamo situaciju da državno rukovodstvo predvođeno Vučićem koje vodi sjajnu spoljnu politiku, se ugledalo na sjajne diplomatske postupke našeg slavnog naučnika Mihajla Pupina, koji je gradeći prijateljstva sa američkim moćnicima i sa tadašnjim predsednikom SAD Vilsonom uspeo da završi diplomatskim putem da tadašnjoj Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca dodeli važne teritorije“, rekao je Mrdić.

On je dodao da je ponovo došlo vreme da se Srbija i srpski velikani uvažavaju i cene i na zapadu i na istoku.

„I u SAD nekada se govorilo o Pupinu i Tesli, i sada se govori o Pupinu i Tesli, ali se govori i o Aleksandru Vučiću. Mi konačno imamo predsednika države koji je priznat i na zapadu i na istoku i o kome možemo da čujemo reči hvala i u Kini i u Rusiji i u Americi i u Evropskoj Uniji“, naglasio je Mrdić.

Poslanik je rekao i da lideri opozicije neprestano napadaju porodicu predsedika Vučića jer on „ne dozvoljava da se na vlast vrate oni koji su krali i otimali.“

Poslanici će o medjunarodnim sporazumima glasati sutra.

Reč je o Ugovoru o socijalnoj sigurnosti između Srbije i Kvebeka, Protokolu o izmeni i dopuni Sporazuma između Srbije i SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji, i o Sporazumu Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Prošle nedelje završena je rasprava o četiri zakona među kojima je i Zakon o kulturi.

Poslanici o ugovorima sa Kvebekom, Rusijom i Amerikom

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević pozvala je da sporazumom sa Kanadom iz 2014. godine nije obuhvaćena provincija Kvebek jer ima posebne ingerencije da zaključuje sporazume o socijalnoj sigurnosti.

„Ugovorom je uređeno ostvarivanje prava iz penzijskog, invalidskog osiguranja i zdravstvene zaštite, osiguranje od povrede na radu i profesionalne bolesti“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da takvi ugovori postoje sa Grčkom, Rusijom i Kinom, a očekuje se da budu potpisani sa Tunisom i Azerbejdžanom.

Ministarka je obrazložila i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja rekavši da će se njime „olakšati procedura izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju“.

Kisić Tepavčević je istakla da je poslednjih godina povećen broj pošiljki ka Rusiji koje podležu fitosanitarnom pregledu, pa se javila potreba za inoviranjem postojećeg sporazuma iz 1996. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je u Skupštini Srbije da je protokol sa Sjedinjenim Američkim Državama o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan još 2010. godine i da je danas pred poslanicima predlog da se takva saradnja produži za još deset godina.

Ružić je rekao da je važnost sporazuma isticala 21. januara ove godine, pa je SAD predložila. a Srbija prihvatila produženje.

„Glavni cilj sporazuma je razmena ideja, informacija stručnog znanja i tehnologija u miroljubive svrhe, a on daje osnovu i za razmenu istraživača, inženjera, naučnika, organizovanje seminara, sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekara“, rekao je Ružić.

On je dodao da je sada potpisan dodatni protokol o zaštiti intelektualne svojine i da je potpisan u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, 3. marta 2021.

Poslanici će danas razmotriti tri međunarodna sporazuma, dok je sutra izbor sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari