Posle ubistva Saleta Mutavog 22 likvidacije 1Foto: Medija centar

Nikola Jovanović, zamenik šefa odborničke opozicione grupe Saveza za Srbiju, predložio je da se u Skupštinu Beograda pozovu ministar unutrašnjih poslova i direktor policije i da odbornicima referišu o stanju bezbednosti u prestonici.

NJegov predlog nije prihvaćen, a odbornička većina nije do kraja saslušala ni njegov govor, čije delove prenosimo.

„Poštovane kolege, u Beogradu je samo ove godine bilo 17 ubistava sa elementima mafijaških obračuna. Jedno se čak desilo na dan, odnosno samo dva sata nakon izjave ministra unutrašnjih poslova da je Beograd „nikad bezbedniji“ i da se ne očekuju nova surova ubistva. Tad se desilo ubistvo poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Od tih 17 surovih likvidacija, ni za jednu ne postoji presuda, niti je sudski postupak uopšte u toku. Pre samo nekoliko dana, grupa od dvadesetak maskiranih napadača upala je u jedan noćni klub u centru Beograda i nanela kako povrede prisutnima, tako i materijalnu štetu. Okolnosti ovog napada ukazuju da napadači nisu imali nikakav strah od policije u Beogradu i da su delovali sa evidentnim osećajem nekažnjivosti.

Ministar policije je nakon ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, u oktobru 2016. godine, navodno objavio rat mafiji, dok je predsednik Srbije izjavio da će se „država obračunati sa svima koji misle da im je Beograd prćija i da mogu da ubijaju po Beogradu kako stignu“. Od tada su se u Beogradu dogodile 22 mafijaške likvidacije. Toliko o objavljenom ratu mafiji. Ministar se oglasio i u martu ove godine, kada je rekao da je „Beograd apsolutno siguran grad“. Od te izjave u Beogradu se dogodilo 13 surovih likvidacija, od kojih je rešena – nijedna. Naš grad se danas, nažalost, sastoji od 17 gradskih opština i dve crnogorske mesne zajednice – Škaljari i Kavač“, rekao je Jovanović. On je takođe zatražio od svih izvršnih organa Grada Beograda da se formiraju zajedničke radne grupe sa MUP-om Srbije i da se predlože nove i dodatne mere za unapređenje bezbednosti u Beogradu.

„Uvažene kolege, nemojte se kriti iza činjenice da Beograd nema direktne nadležnosti u oblasti javne bezbednosti. Prethodni sazivi ove skupštine su donosili slične zaključke, a ovde su referisali i ministar unutrašnjih poslova i direktor policije. Primer iz 2010. godine. Zašto bismo mi bili jedini saziv koji bi odustao od borbe za bolju bezbednost Beograđana, i to sada, kada je situacija gora nego ranije? Ne volim teške reči, ali ukoliko se nastave ovakva ubistva u Beogradu i ako obični ljudi i dalje budu kolateralna šteta, odgovornost za krv će pasti i na ovaj naš dom“, pokušao je da poruči Jovanović i da stavi predlog na glasanje, ali je odbijen.

„Slobodari“ posetili KiM

Beograd – Članovi rukovodstva Narodnog slobodarskog pokreta završili su trodnevnu misiju posete KiM i opštinama uz administrativnu liniju. Tokom misije koja je simbolično startovala iz Manastira Žiča, Slobodari su obišli Kosovsku Mitrovicu, Gazimestan, Gračanicu, Preševo, Bujanovac, Vranje i Medveđu. U svim mestima građanima je izložena glavna ideja kampanje „Dogovor, ne podela!“ o tome da je Srbiji preko potreban „unutrašnji dogovor o ključnim nacionalnim pitanjima od kojih je status Kosmeta svakako najvažniji“, saopštio je ovaj pokret. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari