Posmatračka misija EU: Ovi izbori sjajna prilika se pokaže posvećenost Kosova demokratiji 1Foto: Pixabay

Posmatračka misija Evropske unije za praćenje prevremenih kosovskih parlamentarnih izbora je na Kosovu radi neutralnog i nezavisnog posmatranja vanrednih parlamentarnih izbora, saopšteno je danas.

Na konferenciji za novinare je rečeno da će misija proceniti u kojoj su meri izbori usklađeni sa kosovskim zakonima i medjunarodnim standardima i da je to peta misija na Kosovu od 2013. godine.

„Naša misija prati izborni proces pre, za vreme i posle glasanja 6. oktobra i odražava stalnu posvećenost EU podržavanju transparentnih i inkluzivnih izbora na Kosovu“, kazala je šefica misije Viola von Cramon-Taubadel.

Rekla je da je osnovni tim od devet analitičara stigao je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača je 15. septembra rasporedjeno širom Kosova kako bi pokrili svih 38 opštine.

Njima će se neposredno pred izbore pridružiti i 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnika država članica EU u Prištini.

Ukupno oko 100 posmatrača iz zemalja članica EU, kao i Norveške i Švajcarske, posmatraće glasanje i postupak brojanja 6. oktobra, kazala je ona.

„Ja vidim ove izbore kao sjajnu priliku da sve stranke koje učestvuju na izborima pokažu posvećenost Kosova demokratiji vodeći verodostojan i uključiv izborni proces. Potpuna transparentnost i odgovornost svih strana koje učestvuju u izborima mogu poboljšati poverenje javnosti u izborni proces“, dodala je ona.

Posmatračka misija EU će izdati preliminarnu ocenu ubrzo nakon dana održavanja izbora i ostaće na Kosovu da posmatra proces ishoda do njegovog završetka.

Kao i do sada, konačni izveštaj koji će sadržati preporuke za sledeće izbore biće predstavljen otprilike dva do tri meseca kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari