Najava predsednika Srbije Borisa Tadića da postoji mogućnost da se Brisel i Beograd dogovore oko raspoređivanja Misije EU – Euleks na Kosovu, pod uslovom da taj dogovor potvrdi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da on ne znači primenu Ahtisarijevog plana, naišla je na burne reakcije opozicije.

 U Skupštini Srbije čulo se da je to promena spoljne politike, zbunjivanje naroda i uvod u priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

-Za nas je bilo koja funkcija u bilo kom delu naše zemlje, a koja nije doneta odlukom Saveta bezbednosti UN, neprihvatljiva i sasvim je jasno da mi o Euleksu ne možemo imati pozitivno mišljenje s obzirom na to da nije u skladu s odlukom SB UN, rekla je tim povodom predsednica Parlamenta Slavica Đukić-Dejanović. Odgovarajući na pitanje da li to doživljava kao promenu spoljne politike, rekla je da tu izjavu doživljava kao potenciranje stava „koji mi kao država imamo“.

– Nije sporno da Ujedinjene nacije imaju svoj uticaj, posebno u područjima naše zemlje koji iziskuju pomoć faktora sa strane. Tu izjavu doživela sam kao potenciranje stava da mi ne možemo priznati Euleks bez odluke SB – istakla je Đukić-Dejanović.

Pre toga je Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba Napred Srbijo, tvrdio da „ne može predsednik Srbije da određuje spoljnu politiku, da se meša u posao Vlade, mada je ovako očigledno da ona to radi pod Tadićevom kontrolom i njegovim diktatom“.

– Tadić veoma dobro zna da u ovom sastavu Narodne skupštine nema dovoljno poslanika koji bi pokrenuli pitanje njegove odgovornosti i zato se ponaša kao čovek koji nema nikakvu odgovornost, tvrdi Nikolić. On je dodao da Euleks može da bude instaliran samo uz saglasnost Srbije i UN, a „Tadić ponovo nagoveštava nekakvu rastrzanu politiku. To zbunjuje građane, koji ne znaju šta je krajnji cilj. Na svu sreću pa to nije izjavio premijer, koji je odgovoran za spoljnu politiku, već predsednik“, zaključio je Nikolić.

A šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović izjavu predsednika Republike ne doživljava kao promenu politike.

– To je potpuno očekivano. Odbijanje da se stavi rezolucija, koju je podnelo 108 poslanika, bio je potez u istom pravcu. To govori o nameri Tadića i DS da se polako prihvati Euleks i da se ide dalje sve do momenta kada će predsednik ponovo da se vrati na januar 2007. godine i kada će građanima Srbije reći da je nezavisnost Kosmeta realnost i faktičko stanje.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe ZES, međutim, tvrdi da od početka razgovora na tu temu nije bila sporna sama misija EU, već mandat i ko joj daje taj mandat. „Uslovi su jasni, mandat Misiji može da omogući samo Savet bezbednosti UN, tako da ona bude statusno neutralna i da ne služi za sprovođenje plana Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova“, zaključila je Kolundžija.

 

 

Stevanović čeka odluku suda

Kragujevac – Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović razmišlja o podnošenju ostavke na mesto narodnog poslanika u Skupštini Srbije, ali „ne po sili prinude, nego zbog brojnih obaveza koje ima kao gradonačelnik“, saopštila je juče Informativna služba grada Kragujevca povodom izricanja javne mere protiv četvorice narodnih poslanika koji su istovremeno i lokalni funkcioneri. U saopštenju se navodi da Stevanovića u podnošenju ostavke sprečava i stav Predsedništva političke organizacije „Zajedno za Kragujevac“ koje smatra da on treba da zadrži mandat u Skupštini Srbije. Potom se konstatuje da u istovremenom obavljanju funkcija gradonačelnika Kragujevca i narodnog poslanika Skupštine Srbije „nema nikakvog sukoba interesa“, ali da će Stevanović postupiti po odluci Vrhovnog suda Srbije. Mišljenje istog suda čeka i zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković, protiv koga je, takođe, izrečena javna mera zbog sukoba interesa. Z. R.

U Skupštinu stigao Statut Vojvodine

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, rekla je juče novinarima da je u skupštinsku proceduru stigao Predlog statuta Vojvodine i da će uskoro biti podeljen poslanicima, ali da nije predviđen rok u kome se parlament mora izjasniti o tom aktu. Ona je rekla da će poslanicima biti omogućeno da pogledaju Predlog statuta i da daju svoju reč o tome. Predsednica parlamenta najavila je i da će po završetku tekuće sednice zakazati novu na kojoj bi bio razmotren rebalans budžeta i dodala da će se tada raspravljati i o crnogorskom priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, ukoliko u skupštinu, u pisanoj formi, stigne takav zahtev. Inače, poslanička grupa Napred Srbijo juče je zatražila od Vlade da Skupštini dostavi izveštaj o preduzetim merama prema državama koje su priznale nezavisnost Kosova i o merama koje namerava da preduzme.

Radikali opet o platama

Poslanici su juče nastavili i raspravu o amandmanima na Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima. Opozicioni poslanici zamerili su Ministarstvu pravde i Vladi što nije prihvatila nijedan predloženi amandnman, što zakonom nisu obuhvaćena sva krivična dela i što nije obuhvaćena imovina zaštićenih svedoka koji su taj status stekli pre donošenja ovog zakona. Dragan Todorović, šef poslaničke grušpe SRS-a, upitao je zašto predloženim zakonom nisu obuhvaćena i „pljačkanja javnih preduzeća, pre svega Aerodroma Nikola Tesla“. On je naveo da je direktor aerodroma Bojan Krišto u decembru prošle godine za 141 radnika isplatio otpremnine veće od 135,6 miliona dinara.

-Sve bi bilo u redu da Krišto nakon toga za 14 radnika nije obezbedio i dodatnu isplatu, i to na osnovu ugovora o delu za dodatne poslove. Visina tih ugovora iznosila je 1.493.000 dinara, a od toga su svi linearno dobili po 32. 000 dinara, a dvoje radnika po 70.000 dinara. Kuriozitet predstavlja i podatak da je Radivoj Rajaković dobio otpremninu 3.515.000 dinara, a sekretarica Mira Nikolić 1.314.000 dinara. Rajaković je odmah zasnovao radni odnos u javnom preduzeću Skijališta – naveo je Todorović i dodao da prema novim podacima predsednik UO aerodroma prima mesečno 183.000 dinara , dok je plata članova odbora 143.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari