Nastavak sa 1. strane
Hapšenjem univerzitetskih profesora juče se bavilo i Gradsko veće Kragujevca, čiji je član i privedeni profesor Dragan Bataveljić. Veće je bezrezervno pozdravilo i podržalo „spremnost nadležnih državnih organa da se otvorene suoče s pojavom korupcije na Univerzitetu u Kragujevcu“.

Nastavak sa 1. strane
Hapšenjem univerzitetskih profesora juče se bavilo i Gradsko veće Kragujevca, čiji je član i privedeni profesor Dragan Bataveljić. Veće je bezrezervno pozdravilo i podržalo „spremnost nadležnih državnih organa da se otvorene suoče s pojavom korupcije na Univerzitetu u Kragujevcu“. Gradsko veće „očekuje i zahteva da se na tom poslu odlučno istraje do kraja, kako na Univerzitetu u Kragujevcu, tako i na ostalim univerzitetima u Srbiji, kao i u drugim oblastima društvenog delovanja“. Veće još saopštava da je „profesor Bataveljić korektno i primerno davao doprinos radu veća, ali smatra da njegovu eventualnu odgovornost za angažovanje na Pravnom fakultetu treba profesionalno i kompetentno da utvrde nadležni državni organi“. Gradsko veće je, naglašava se, „nepodeljenog stava da se uspešnost rada veća pre svega zasniva na javnom ugledu njegovih članova i veruje da taj stav deli i prof. dr Dragan Bataveljić“.

Policija menja tehniku

Tokom istrage policija je, kako saznaje Danas, snimila kako jedna od profesorki uzima 130.000 dinara da bi sredila jedan ispit. Jovan Krstić, zamenik republičkog javnog tužioca, kaže za Danas da je ovo hapšenje očigledno rezultat primene specijalnih istražnih taktika, tehnika i metoda koje predviđa Zakon o krivičnom postupku koji odobrava istražni sudija na predlog javnog tužioca.

– Primenjene su mere praćenja i nadgledanja i druge mere pribavljanja dokaza koje ukazuju na postojanje osnovane sumnje koja je neophodna da bi se pokrenula istraga. Skandalozno je da se to dogodilo na Pravnom fakultetu – ocenio je Krstić.

On je dodao da je republički javni tužilac ovlašćen da specijalnom tužilaštvu daje u nadležnost ovakve i druge predmete ukoliko postoje osnovi za sumnju da su dela izvršena na organizovan način.

Ovdašnja javnost, barem ako je suditi prema jučerašnjim anketama lokalnih medija, gotovo bezrezervno podržava policijsku akciju na Pravnom fakultetu. Većina sagovornika kragujevačkih elektronskih medija ističe da se o korupciji i „mitomaniji“ u visokom obrazovanju u svim univerzitetskim centrima u Srbiji već odavno uveliko govori, ali i mnogo toga zna. Za korupciju na fakultetima i univerzitetima odavno se zna, ali se o tome do sada zvanično ćutalo, smatra, primerice, jedan od anketiranih Kragujevčana, dok drugi poručuje da je „svima koji kradu i primaju mito mesto iza brave“.

Novac i 18 indeksa

Prema nezvaničnim informacijama prilikom pretresa u stanu jednog od uhapšenih profesora pronađeno 40.000 evra, a kod drugog 18 indeksa u kojima je navodno bio novac.

Ima, međutim, onih koji tvrde da se oko prekjučerašnjeg hapšenja dekana, prodekana i grupe profesora Pravnog fakulteta digla „prevelika medijska prašina“ koja stvara svojevrsnu atmosferu linča. Tako poznati kragujevački advokat Vojislav Stanarčić upozorava da je još rano za izricanje ocena o čitavom slučaju pošto je istražni postupak tek započet.
– Najviše smeta što se u vezi s tim slučajem digla velika medijska prašina u najširoj domaćoj javnosti, kojom je već stvorena atmosfera linča u javnosti, a čime se, s druge strane, vrši pritisak na pravosudne organe – ističe Stanarčić.
Kolegijum Univerziteta u Kragujevcu zaključio je na jučerašnjoj sednici da se, uprkos velikim naporima koji se ulažu poslednjih godina od strane nastavnika i saradnika, kao i rukovodstva Univerziteta u Kragujevcu, na podizanju ugleda ove visokoškolske institucije u zemlji i inostranstvu, prekjučerašnje privođenje osam nastavnika Pravnog fakulteta može da proizvede nenadoknadivu štetu.
– Univerzitet ima snage i potencijala da prevaziđe nastalu situaciju. Do održanja sednice Senata Univerziteta zahteva se od nadležnih organa Pravnog fakulteta da preduzmu neophodne organizacione i kadrovske mere i da o tome redovno obaveštavaju Rektorat Univerziteta. Zahteva se od nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta da se maksimalno i odgovorno angažuju u svim nastavnim aktivnostima kako bi šteta po studente bila svedena na najmanju moguću meru. Univerzitet će o svim preduzetim aktivnostima putem saopštenja blagovremeno obaveštavati javnost, ističe se u saopštenju za javnost s jučerašnje sednice Kolegijuma Univerziteta u Kragujevcu.
Prorektor Univerziteta u Kragujevcu dr Zoran Ponjavić, koji je i profesor Porodičnog prava na Pravnom fakultetu, izrazio je juče žaljenje što će profesori i studenti tog fakulteta dugo snositi posledice aktuelne afere primanja mita.
– Odgovornost jeste individualna, ali je ljaga kolektivna. Zabrinut sam za sudbinu fakulteta, ali se ipak nadam da će se u dogledno vreme svi procesi na Pravnom fakultetu odvijati normalno. Nadam se da ćemo angažovanjem preostalog nastavnog kadra i saradnika profesora uspeti da Pravni fakultet ponovo postavimo na noge – rekao je Ponjavić, naglašavajući da „profesori za koje se dokaže da su uzimali mito treba da zasluže najstrožu moguću zakonsku kaznu“.
– Korumpirani profesori treba da izgube licencu za rad. Čuo sam da postoji korupcija i na Beogradskom univerzitetu i ukoliko ima takvih ljudi oni neće raditi kada budemo imali materijalne dokaze za to – kaže za Danas Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.
Rektor BU navodi da „ima privatnih škola u kojima se javno priča da se trguje diplomama, pa se niko ne sekira, te da vlada mišljenje da kada radiš u državnoj službi ne smeš da zarađuješ, a kad se baviš privatnim poslom smeš da radiš šta hoćeš“. Kovačević ističe da univerziteti imaju mehanizme, poput Suda časti, etičkog kodeksa, disciplinske odgovornosti profesora, za borbu protiv korupcije i da će se Univerzitet s njom sam obračunati.
Prema njegovim rečima kazna za studenta koji falsifikuje diplomu je isključivanje s Univerziteta.
– Onaj ko je isključen jednom, taj se više nikada neće ponovo upisati na beogradski Univerzitet, a diplome će mu se poništiti – izričit je Kovačević.
Krajem 2005. Tim za borbu protiv korupcije SUS i Antikorupcijska studentska mreža u jugoistočnoj Evropi predstavile su Ministarstvu prosvete plan u kojem bi se u sklopu Nacionalne strategije u borbi protiv korupcije oformilo telo pri Ministarstvu koje bi sistemski rešavalo probleme korupcije.
– Čak je i uhapšena Emilija Stanković, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, podržala naš predlog – kaže za Danas Igor Pucarević, koordinator Antikorupcijske studentske mreže.
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za Danas kaže da je i ova akcija, kao i neke ranije, dokaz da policija ima načina da otkrije korupciju. On se nada da ima i načina da prikupi i dokaze kojima se to krivično delo može dokazati.
– Korupcija u visokom obrazovanju uzela je maha i trebalo bi sprovesti mere i u drugim obrazovnim institucijama. U javnosti vlada sumnja da korupcija postoji u područnim ispostavama univerziteta i u nekim od privatnih univerziteta. Treba uvesti preventivne mere, na primer pravilnike o načinima na koje se polažu ispiti i proveravati koliko se oni poštuju. Kada postoje sumnje za korupciju treba ih proveravati. Neophodno je obezbediti da se studenti koji imaju saznanja o slučajevima korupcije bezbedno izjasne o njima. Na primer, na nekoj mejl adresi. Studentske organizacije moraju da budu aktivne, ali i uprave fakulteta – rekao je Nenadić.
Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero ocenila je da je akcija hapšenja profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu osumnjičenih za primanje mita potvrda stvarne volje za suočenjem s korupcijom. Ona je istakla da se u slučaju uhapšenih profesora prava mora poštovati pretpostavka nevinosti, ali da raščišćavanje moguće korupcije u prosveti predstavlja veliki pomak i stvarnu želju za rešavanje tog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari