Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje 1Foto. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Centru za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije (CIK) završeno je brojanje glasova dijaspore i najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje.

Od 2.039 glasova koji su pristigli za prebrojavanje, validna su bila 1.992 glasača listića.

Najviše glasova i u ovom brojanju je dobilo Samoopredeljenje koje ima 1.154 glasa, slede Demokratski savez Kosova (DSK) sa 395 i Demokratska partija Kosova (DPK) sa 276 glasa.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) dobila je 79 glasova, a koalicija Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Partija pravde (PP) dobila je 26 glasova.

Vrhovni sud Kosova prihvatio je danas žalbu pokreta Samoopredeljenje za ponovno brojanje glasova dijaspore pristiglih u 1.806 paketa.

Brojanjem svih glasačkih listića pristiglih sa zakašnjenjem iz dijaspore stvoreni su uslovi da sutra CIK objavi konačne rezultate izbora.

Posle proglašavanja konačnih rezultata politički entiteti koji su učestvovali na prevremenim parlamentarnim izborima, a nezadovoljni su rezultatima, imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP).

Ako su nezadovoljne odlukama IPŽP oni se mogu žaliti Vrhovnom sudu Kosova, dok je najviša instanca za žalbe Ustavni sud Kosova.

Prema do sada poznatim rezultatima najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje, sledi DSK, na trećem mestu je DPK, dok je četvrta koalicija ABK i SDPK.

Prema ovim rezultatima koalicija SDIK, ANK i PP nisu prešle izborni prag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari