Predizbori lakši u partijama nego u celoj opoziciji 1

Tamo gde se kandidati biraju prema većinskom sistemu, kao što je to bio slučaj sa izborima za gradonačelnika Budimpešte, ili kao što je slučaj sa našim predsedničkim izborima, predlog o predizborima ima smisla.

Nejasno je kako bi to moglo da se sprovede na drugim nivoima izbora ukoliko nema prethodnog dogovora o zajedničkom nastupu cele opozicije, kažu za Danas iz Inicijative Ne davimo Beograd, objašnjavajući razlog zbog kojeg su suzdržani da bez pogovora prihvate ideju predizbora u opoziciji.

Ideju o predizborima unutar opozicije za predsedničkog kandidata i kandidate za beogradski parlament po modelu primenjenom u glavnom gradu Mađarske lansiralo je u februaru neformalno udruženje intelektualaca „Skupština slobodne Srbije“.

Međutim, većina opozicionih partija nije s oduševljenjem prihvatila taj predlog, uglavnom smatrajući da je trenutno mnogo važnije izboriti se za fer izborne uslove, ili pak zbog toga što su svesni da je za realizaciju takvih izbora potreban njihov dogovor o svim aspektima tih izbora, što je u ovakvim okolnostima nemoguće postići ni oko čega, a kamoli oko tako osetljivih stvari.

Ipak, ovu ideju zastupaju brojni intelektualci i ona se s vremena na vreme ponovo vraća u javnu diskusiju.

Tako je arhitekta Dragoljub Bakić u nedelju gostujući u emisiji „Utisak nedelje“ rekao da mu nije jasno zašto su Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Inicijativa Ne davimo Beograd uzdržani kada je u pitanju organizovanje „prajmerisa“, odnosno predizbora za gradonačelnika Beograda u okviru kojih bi građani izabrali ko će biti opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda.

„To je toliko jednostavno, samo treba prepisati od Mađara, ali oni su svi učestvovali, tako da ja ne znam zašto se SSP misli kada je to u pitanju i zašto su uzdržani, zašto su iz Ne davimo Beograd takođe uzdržani kada je to vrlo jednostavno“, zapitao se Bakić.

Prema njegovom sudu, organizovanje predizbora izvelo bi na glasanje onih 50 odsto građana koji inače ne izlaze na izbore, a pokreti, inicijative i stranke istakli bi svoje najbolje kandidate za gradonačelnika.

„Ali mora da postoji dogovor, onaj ko pobedi, svi iza njega da stanu. A oni će se međusobno takmičiti tako što će u ovih šest sedam meseci govoriti šta sa Makišem, metroom, vazduhom. To će biti kampanja za prajmerise u Beogradu“, naveo je Bakić.

Predizbori lakši u partijama nego u celoj opoziciji 2
Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

U SSP juče nisu želeli da odgovaraju na pitanje koje je Bakić postavio, dok su nam iz Ne davimo Beograd pojasnili zašto je ideja neizvodljiva.

Kako nam je rečeno, tamo gde se kandidati biraju prema većinskom sistemu, kao što je to bio slučaj sa izborima za gradonačelnika Budimpešte, ili kao što je slučaj sa našim predsedničkim izborima, predlog ima smisla.

U ovoj inicijativi ne vide kako bi to moglo da se sprovede na drugim nivoima izbora ukoliko nema prethodnog dogovora o zajedničkom nastupu cele opozicije, pa da se eventualno testira ko bi trebalo da bude na listi.

Kako dodaju, kako sada stvari stoje, nema ko da kredibilno sprovede ovu ideju jer nju je u Budimpešti sprovodila stručna organizacija koja je na sebe preuzela složen tehnički zadatak osmišljavanja i zaštite ovog predizbornog procesa.

„Ideju je lakše realizovati unutar opozicionih organizacija ili dogovorenih opozicionih programskih lista, kada do njih dođe. Ne davimo Beograd će svakako sprovoditi izbore u okviru naše organizacije“, zaključuju u ovoj inicijativi.

Kako je Danas pisao kada je ideja o predizborima lansirana, nezvanično se na političkoj sceni komentarisalo, da Srbija nije ni Amerika ni Mađarska.

Govorilo se da iako su predizbori jedan od najboljih načina za pripremu izborne kampanje, to se radi za one izborne pozicije koje se biraju direktno, ne za poziciju gradonačelnika koji se bira preko odbornika.

Uz to, kako nam je rečeno, pravilo je da ovakve izbore sprovodi partija unutar svoje organizacije i na taj način jača.

Osim toga, za predizbore je potrebno regulisati pravila kampanje, glasanje, kontrolu izbornog procesa što iziskuje obučenu i jaku partijsku infrastrukturu, koju opozicija nema, a nema ni novca.

Zato je, kako nam je još u februaru nezvanično rečeno na opozicionoj sceni, neuobičajeno da koalicija više partija i političkih organizacija organizuje predizbore.

Sednica Predsedništva SNS biće održana sutra

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke biće održana u sredu, 5. maja, najavljeno je juče iz SNS. Sednica će početi u 17 časova, a nakon nje predviđene su izjave za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari