Predsednik DSS prvi put sa liderima Saveza za Srbiju 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, prvi put se juče na Zlatiboru sastao sa liderima Saveza za Srbiju, opozicionog bloka u nastajanju, sa ciljem da se upozna sa programom i idejama koje imaju predstavnici tog saveza.

– Na poziv Milana Stamatovića, koji je domaćin sastanka, idem na Zlatibor. Neću prisustvovati njihovom sastanku, ali očekujem da me lideri članica upoznaju sa svojim idejama i programskim tačkama. Posebno sa tačkama koje se odnose na Kosovo i Metohiju, jer smatram da je to jako važno i prvo državno pitanje sada jer je Vučić očigledno odlučio da ga preda. Ono što predstavnici članica saveza govore o Kosovu za nas je prihvatljivo, ali moram još bolje da se upoznam sa njihovim stavovima i onime šta je plan – rekao je za Danas Jovanović uoči sastanka na Zlatiboru.

Uoči ovog susreta sa mogućim budućim saveznicima, Jovanovićeva stranka reagovala je na izjavu poslanika Demokratske stranke Balše Božovića, koji je u Skupštini Srbije u utorak pitao zašto Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pozvalo Vojislava Koštunicu da da izjavu u postupku za pobunu Jedinice za specijalne operacije. Božović je reagovao na nedavnu oslobađajuću sudsku presudu čelnicima JSO koji su oslobođeni krivice za oružanu pobunu. Božović je podsetio da je Koštunica podržao proteste pripadnika JSO time što je rekao da oni koji se pod punom vojnom opremom šetaju svakog dana imaju puno pravo na proteste, kao lekari u belim mantilima.

Demokratska stranka Srbije, čiji je Koštunica bivši predsednik, odbacila je navode Božovića da je Vojislav Koštunica podržao oružanu pobunu JSO. DSS je ocenio da je to „besmislica politički preživelih saradnika zemunskog klana“. U saopštenju dostavljenom medijima DSS navodi da bi Božović svoje interesovanje za eventualnu pozadinu tog tragičnog događaja trebalo da usmeri na tadašnje visoke funkcionere DS, pojedine članove DOS-ove vlade i ulogu stranih obaveštajnih službi.

Na pitanje može li ova Božovićeva izjava ugroziti eventualnu odluku DSS da sa DS uđe u Savez za Srbiju, Janković kaže da ne može.

– Čini mi se da je Božović, kao relativno mlad čovek, ozbiljnom pitanju, kakvo je pozadina ubistva premijera, prišao politikantski. S obzirom da je ovo pitanje veoma važno, odgovorili smo Božoviću, ne DS niti Lutovcu kao njenom novom lideru – kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, i DS i DSS su na „novom početku“ i tek treba da grade odnose. Upitan hoće li nove odnose graditi unutar Sveza za Srbiju, Jovanović odgovara da to zavisi od toga hoće li DSS postati deo saveza, te da se zato uputio na Zlatibor.

Kako je Danas već pisao, za sredu je bio zakazan sastanak lidera budućih članica Saveza za Srbiju na kojem bi, između ostalog, trebalo da se razgovara o podeli budućih mandata u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari