Vlada Srbije usvojila je juče rebalans budžeta za 2009. kojim su predviđeni prihodi u iznosu od 649,35 milijardi dinara i rashodi od 719,87 milijardi dinara tako da će minus u državnoj kasi iznositi 70,5 milijardi ili 2,3 odsto BDP umesto 49,9 milijardi koliko je bilo predviđeno u Zakonu o budžetu.

Konsolidovani fiskalni deficit (koji osim republičkog obuhvata i budžete lokalnih samouprava, fondova obaveznog socijalnog osiguranja i AP Vojvodina) iznosiće 90 milijardi dinara ili tri odsto BDP.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je na konferenciji za novinare da bi budžetski deficit ove godine dostigao 150 milijardi dinara ili više od pet odsto BDP da Vlada nije reagovala i usvojila mere štednje. Ona je naglasila da bi 2009. Srbija mogla da završi sa privrednim rastom od 0 odsto odnosno stagnacijom, dok je realniji scenario prema kojem će doći do pada od dva odsto i to je projekcija na kojoj je baziran rebalans.

– Verujem da je ovo budžet koji održava stabilnost i koji neće biti uzrok ekonomskih šokova. Nadam se da je ovo poslednji put da usvajamo rebalans, ali svesna sam da moramo da budemo spremni za situaciju koja je bliska recesiji – rekla je Dragutinovićeva.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je na konferenciji za novinare naglasila da su usvojene izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojima će biti povećano novčano opterećenje za vlasnike motornih vozila sa više od 2.000 kubika. Dragutinovićeva je podsetila da će se u obzir uzimati i starost tih automobila pa će u zavisnosti od godišta (od tri do pet, pet do 10 ili više od 10 godina) imati poresko oslobođenje od 15, 25 i 40 odsto. Ona je precizirala da će vlasnici automobila od 2.000 do 2.500 kubika ubuduće plaćati 37.000 dinara, vlasnici automobila od 2.500 do 3.000 kubika – 75.000 dinara, a vlasnici automobila sa više od 3.000 kubika čak 155.000 dinara što je oko tri puta više nego što su dosad plaćali. Takođe, biće izjednačen status pravnih i fizičkih lica kod plaćanja poreza za vozila do 2.000 kubika tako da će pravna lica ubuduće plaćati porez koji važi za građane odnosno manje, čime će naročito biti rasterećeni oni koji su kupili vozilo na lizing.

Vlada je izmenama ovog zakona povećala i porez na luksuzna plovila dužine preko 15 metara i ugostiteljske objekte na vodi, kao i letelice i uvela akcizu na upotrebu mobilnih telefona od 10 odsto na osnovicu iznosa računa. Dragutinovićeva je zaključila da je ovim merama poresko opterećenje mnogo više nego dosad prebačeno na bogatiji deo stanovništva.

Vlada je usvojila i izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojim će biti povećano oporezivanje autorskih honorara i prihoda od dividendi odnosno učešća u kapitalu jer vlasnici kompanija u Srbiji uglavnom ne primaju klasičnu platu većprihode ostvaruju od dividendi. Poreska stopa koju su dosad plaćali realno je iznosila 10 odsto, a ubuduće će biti 16 odsto. Na kraju, usvojeni su i amandmani na Zakon o akcizama (koji se većnalazi u Skupštini). Dragutinovićeva je naglasila da će dodatni prihodi za budžet biti dobijeni povećanjem akcize na benzin za dva dinara i na dizel za četiri dinara, ali je Vlada povećala i akcizu na tečni naftni gas (za dva dinara) i cigarete (za dinar).

Na rashodnoj strani budžeta biće ostvarene uštede od 65,4 milijarde dinara i to pre svega kroz zamrzavanje zarada u javnom sektoru i smanjenje diskrecionih rashoda budžetskih korisnika za 40 milijardi dinara. Budžet će uzeti i deo sopstvenih prihoda budžetskih korisnika dok će javna preduzeća morati da prebace celokupnu dobit u državnu kasu.

Vlada je juče usvojila posebni zakon o privremenom smanjenju plata u državnoj administraciji i javnom sektoru kojim će zaposlenima zarade biti smanjene za 10 odsto (ako imaju više od 40.000 dinara) ili 15 odsto (ako zarađuju više od 100.000 dinara). Ona je naglasila da će to važiti i za zaposlene u Narodnoj banci Srbije. Dragutinovićeva je dodala i da će u rebalansu biti smanjeni i kapitalni rashodi, ali nije precizirala za koliko, većje istakla da će ti rashodi biti pokriveni kreditima međunarodnih finansijskih institucija.

– Prilagođavanje budžeta ovim rebalansom iznosi 100 milijardi dinara i kao ministru finansija drago mi je što usvajamo ovakav budžet. Ipak, i dalje mislim da smo mogli još više. Mislim da smo pokazali da volimo manju državu – rekla je Dragutinovićeva.

Prema njenim rečima, Vlada nije promenila stopu poreza na imovinu nego će veću maju građani dobiti rešenja u kojima će poreska osnovica biti utvrđivana na osnovu tržišne vrednosti stana. Dragutinovićeva je podsetila da je u sadašnjem sistemu osnovica „neka imaginarna vrednost“ koja se formulom za oslobađanja dodatno umanjivala i istakla da će prema novom obračunu poreska osnovica biti uvećana u proseku za 15 do 20 odsto što će, recimo, vlasnicima velikih kuća na Senjaku doneti značajnije poresko opterećenje. Prihodi od ovog povećanja ići će u kase lokalnih vlasti, a ne u republički budžet.

Vlada je usvojila i uredbu kojom se vlasnicima automobila sa tzv. ekonomskim tablicama nalaže da plate carinu i PDV na svoja vozila. Dragutinovićeva je podsetila da takvih automobila ima oko 1.500, ali da su uglavnom skuplji od 70.000 evra. S druge strane, vlasnici automobila s tablicama drugih država moći će da biraju odnosno da plate carinu i PDV na tržišnu vrednost vozila, da ih izvezu ili da ih uopšte ne voze. Dragutinovićeva je dodala da je preregistracija uglavnom većobavljena za automobile sa motorom „evro 3“ dok su problematična vozila koja ne ispunjavaju „evro 3“ standard, a kojih nema više od 40.000 i čija je vrednost mala. Rok za preregistraciju je tri meseca.

Vlada je juče usvojila predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu, o žigovima, o potvrđivanju statuta Međunarodne agencije za obnovljivu energiju i o izmeni i dopuni zakona o mirovanju i otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Vlada je usvojila zaključak kojim je zadužila sve organe državne uprave, službe Vlade i stručne službe upravnih okruga da u roku od 15 dana izrade plan racionalizacije zaposlenih i dostave ga Savetu za reformu državne uprave.

Ispunjeni zahtevi MMF

Upitana da li će biti još jednog rebalansa u ovoj godini ako privredni pad bude veći od dva odsto, ministarka finansija Diana Dragutinovićistakla je da Vlada mora uvek da ima u rezervi spremne dodatne mere i da će se u tom slučaju ići na dalje smanjenje rashoda. „Nadam se da neće biti novog rebalansa, ali ako bi to značilo još nižu državnu potrošnju, ne bih imala ništa protiv“, rekla je Dragutinovićeva i ocenila da ne bi trebalo da bude problema da MMF prihvati ovaj rebalans jer je budžet prilagođen koliko je ta institucija zahtevala. Rebalans budžeta i prateći zakoni biće upućeni na hitno razmatranje u Skupštinu, a Dragutinovićočekuje raspravu većsredinom sledeće nedelje. Ona je rekla da neće ići u Vašington kada se bude odlučivalo o aranžmanu kao i da nije tačna informacija da će putovati čak 10 ministara.

Pedeset miliona više za kulturu

Ministarstvo kulture će u ovoj godini raspolagati ukupnim budžetom od 5.356.300.000 dinara, saopšteno je juče iz tog ministarstva. Prvobitnim predlogom rebalansa budžeta, sredstva koja su predviđena za Ministarstvo kulture iznosila su 5.306.300.000 dinara. Vlada Srbije je juče usvojila primedbu Ministarstva kulture koja se odnosila na povećanje predviđenih sredstava i uvećala ih za 50 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari