Novi Sad je na izborima 1996. postao prvi grad u Srbiji (osim nekih beogradskih opština) u kojem je trijumfovala tadašnja demokratska opozicija. Vlast su formirali SPO, DS i LSV, koja je tek nakon toga postala ozbiljna politička organizacija.

Ova većina je, uz manje ili veće međusobne sukobe, opstala do 2000. godine, a gradonačelnici su bili Mihajlo Svilar i Stevan Vrbaški, obojica iz SPO.

Od 2000. gradom je upravljao Bora Novaković (DS) kao predsednik Skupštine grada, ali je do narednih izbora 2004. jaz između DS i LSV narastao do netrpeljivosti. Tokom kampanje za neposredan izbor gradonačelnika, Novaković i Branislav Pomoriški iz LSV su naneli veliku štetu jedan drugom, pa je u drugom krugu, sa nekoliko stotina glasova, pobedila tadašnja radikalka Maja Gojković.

Odmah na početku mandata, SRS je, tvrdilo se, kupila tri odbornika DS, što je gradski odbor demokrata dovelo do raspuštanja. Iz drugog ili trećeg plana isplivao je u DS „sveže učlanjeni kum“ Bojana Pajtića Igor Pavličić, koji je 2006. izabran za predsednika.

Zbog saradnje sa SRS i SPS, centrala DSS je raspustila lokalni odbor. Isključenje je, ispostavilo se, bilo fingirano. Lažiranje isključenja ćemo imati priliku da vidimo i u ovom sazivu, samo u režiji drugih stranaka. DSS je tada sa jedva pređenim cenzusom dobio upravljanje nad pet komunalnih preduzeća koja su predstavljala žilu kucavicu grada.

Ipak, na čelu Zavoda za izgradnju grada bio je Igor Mirović (SRS), čija je moć zbog tadašnjeg građevinskog buma bila ekvivalentna moći gradonačelnice Maje Gojković.

Na izborima 2008. gradonačelnik se ponovo birao u lokalnom parlamentu, i uz podršku LSV i SPO izabran je Igor Pavličić. Koalicioni dogovor postignut je noću, samo nekoliko sati pre izborne sednice, ali nikad nije formalizovan potpisima. To se kasnije pokazalo kao izvor tenzija i nestabilnosti.

Gojkovićeva je na tim izborima nastupila na čelu grupe građana sa njenim imenom i dobila svega sedam mandata, od čega joj je kasnije DS preotela dva. U redove demokrata su kasnije „preletela“ i dvojica odbornika DSS. Jedan odbornik sa te liste iz redova NS kasnije se priključio grupi SPO, a potom prešao u JS. Socijalisti su ostali ispod cenzusa, ali su ih demokrate, po svaku cenu i na mala vrata, uvukle u vlast – postavljanjem direktora iz SPS na čelo JKP Put i Radosnog detinjstva, najveće gradske ustanove.

Prethodni saziv obeležilo je i oduzimanje mandata odbornicima koji su iz SRS prešli u SNS, suprotno sudskoj praksi u drugim gradovima u Srbiji. Naprednjacima su mandati vraćeni tek ove godine, kada su novi izbori bili na pomolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari