Prebijanje profesora je slika i prilika današnje Srbije: Prosvetari traže status zaštićenih lica 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Ništa se nije desilo od Trstenika, sem što smo dobili policajce u školama. Mi smo tražili da se omogući nastavnicima da uspostave red u učionici. Tačno je da je u zakon uvedena mogućnost suspenzije učenika sa nastave, ali ne na način na koji smo mi kao sindikat tražili – kaže za Danas Nikola Ćurčin, potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), povodom napada na Slobodana Zorića, profesora Tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci, kojem je bivši učenik te škole naneo teške povrede.

Prebijanje profesora Zorića je najnovije upozorenje da nasilje u društvu, koje se manifestuje i u školama, nije skup izolovanih incidenata, nego realna slika i prilika današnje Srbije, ocenili su iz NSPRS.

Šta se tačno dešavalo 8. maja u ovoj školi nismo uspeli da saznamo, jer nam je u Tehničkoj školi rečeno da direktorka Snežana Ivelja nije tu.

Mediji su prethodno preneli njenu izjavu da se incident dogodio u poslepodnevnoj smeni na prvom času kod njenog kolege Zorića kada je zajedno sa učenicima iz odeljenja ušao i bivši učenik te škole M. B. i počeo da provocira nastavnika.

„Nastavnik Zorić ga je zamolio da napusti učionicu jer nije više učenik naše škole. Po izlasku iz učionice M. B. je fizički napao nastavnika. Od povreda koje je zadobio nastavnik je odvezen u Urgentni centar u Novom Sadu gde je i zadržan“, navela je direktorka.

Policija je potom saopštila da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bačkoj Palanci uhapsili šesnaestogodišnjaka iz ovog mesta, zbog sumnje da je u hodniku škole koju je ranije pohađao, udario nastavnika i naneo mu tešku telesnu povredu.

Učenika je saslušao sudija za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu i određen mu je pritvor do 30 dana.

Mediji spekulišu da je učenik i ranije pravio incidente i da je poznat po problematičnom ponašanju, te da se pre mesec dana prebacio iz Tehničke škole „9. maj“ u Srednju stručnu školu „Dr Radivoj Uvalić“.

Ovu informaciju nismo uspeli da proverimo ni u jednoj od pomenute dve srednje škole, niti u Ministarstvu prosvete.

„Navedeni učenik jeste redovan učenik naše škole gde pohađa prvi razred. U školi je održan sastanak Tima za krizne situacije i preduzeti su svi mogući koraci u okviru važećih propisa. Škola takođe čini sve da bi se zaposleni u školi, kao i učenici naše škole osećali bezbedno. Škola je u stalnom kontaktu sa nadležnim organima i u saradnji sa njima donosićemo odluke o daljim koracima u okviru naše nadležnosti“, naveo je Tomislav Đuretić, direktor srednje škole „Dr Radivoj Uvalić“, u pisanoj izjavi koju smo dobili iz ove obrazovne ustanove.

U toj školi nam je rečeno da je direktor zauzet pa nismo uspeli da saznamo pod kojim okolnostima je učenik upisan u ovu školu i kakve mere će biti preduzete protiv pomenutog đaka.

Prema Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, škola je dužna da postupa uvek kada postoji sumnja ili saznanje da zaposleni trpi nasilje od strane učenika, roditelja ili trećeg lica u ustanovi ili za vreme organizovanja aktivnosti ustanove.

„Kada je učenik počinilac nasilja prema zaposlenom, direktor je dužan da odmah obavesti roditelja i centar za socijalni rad; da pokrene vaspitno-disciplinski postupak i da izrekne vaspitno-disciplinsku meru, u skladu sa zakonom za učenike starosti do 14 godina, a za učenike iznad 14 godina, osim navedenih aktivnosti i da obavesti nadležno javno tužilaštvo i policiju. U slučaju povrede časti, ugleda i dostojanstva zaposlenog od strane učenika primenjuju se mere i aktivnosti propisane za treći nivo vršnjačkog nasilja“, piše u pravilniku.

Zbog poslednjeg u nizu napada na prosvetne radnike, danas je održan protest ispred Tehničke škole, a članovi Sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka obustavili su rad.

Sa protesta koji su podržali i drugi sindikati prosvetara je zatraženo donošenje odgovarajućih propisa i preduzimanje konkretnih mera koje će omogućiti da prosvetni radnici budu stvarno, a ne samo deklarativno, zaštićeni od nasilja.

Unija sindikata prosvetnih radnik Srbije najavila je za 16. maj jednodnevni štrajk u školama i protest ispred Skupštine Srbije.

Stop nasilju u školama
foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Nikola Ćurčin podseća da je delegacija NSPRS-a krajem maja prošle godine održala sastanak sa članovima kabineta tadašnje premijerke Ane Brnabić na kome je ovaj sindikat izneo predloge za unapređenje bezbednosti u školama.

On kaže da je, između ostalog, zahtev NSPRS-a bio da se da mogućnost nastavniku da suspenduje učenika tokom časa ili tokom nastave ako se on ne ponaša adekvatno.

Ideja je, kaže, bila da se omogući nastavniku, odeljenjskom ili nastavničkom veću da deluje preventivno ili dok je događaj u toku, a ne retroaktivno, kada se slučaj nasilja već dogodio.

– Naš predlog je bio da se učenik suspenduje sa nastave na taj način što se isključuje sa nastave i u pratnji dežurnog nastavnika upućuje u prostoriju namenjenu za suspendovane učenike. Škola potom obaveštava roditelja/staratelja da je neophodno da dođu i preuzmu svoje dete. Ukoliko se razlog suspenzije dogodio između časova predložili smo da suspenziju izriče dežurni nastavnik, a ako je učenik učinio težu povrede učeničke dužnosti ili povrede zabrane odeljenjsko veće može izreći uz ostale mere i meru suspenzije učenika u trajanju od tri uzastopna radna dana – pojašnjava Ćurčin, uz napomenu da aktuelno zakonsko rešenje predviđa samo mogućnost da učenik bude suspendovan sa nastave u slučaju da je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak od strane direktora škole.

Ćurčin dodaje da je zahtev NSPRS-a bio i da se izmeni Krivični zakonik i da se prosvetni radnici izjednače sa advokatima u smislu napada na poslu i u vezi posla.

Za slučaj prebijenog profesora iz Bačke Palanke kaže da je tipičan primer maltretiranja.

– Po onome što smo čuli kolega je više puta bio na meti učenika i pitanje je šta se sve događalo pre ovog poslednjeg slučaja – kaže Ćurčin.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, pita kakve su to poruke obrazovne i sve ostale vlasti slale javnosti i mladima kad je postalo „normalno“ napasti nastavnika na radnom mestu.

– Nakon svih događaja iz maja prošle godine, nakon Trstenika, nakon izmena pravilnika, protokola, zakona mi smo opet u situaciji da apelujemo da prosvetni radnici ne smeju biti ničija meta. Ako imamo zakone zašto ih ne primenjujemo? Ako smo tražili status zaštićenih lica zašto strahujemo opet od neke sledeće objave sa mnogo težim posledicama? Pošto očigledno nemamo rešenje nakon „pada sa stolice“, sad izgleda treba da tražimo rešenje za mnogo gore situacije prebijanja i maltretiranja. Pitamo se šta je sledeće – kaže Ilić.

Iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ poručuju da svaki napad na prosvetnog radnika treba i mora da bude okvalifikovan kao krivično delo, odnosno da nastavnici dobiju znatno konkretniju zaštitu u Krivičnom zakonu, kao profesija od javnog značaja.

Uz pitanje „Koliko smo spremni da pamtimo“, taj sindikat podseća na neke od slučajeva nasilja u školama o kojima su mediji pisali: Nastavnici izmakli stolicu, a kada je pala na pod, đaci prasnuli u smeh (Trstenik, 2022); Učenica osnovne škole napala i posekla nožem nastavnicu matematike (Smederevska Palanka, 2021); Profesor fizičkog vaspitanja zadobio lakše povrede kada ga je napao učenik na stepeništu škole (Bor, 2020); Nastavnica pokušala da rastavi dvojicu učenika; jedan od njih je udario pesnicom u glavu (Beograd, 2019); Tokom nastave, učenik 8. razreda fizički napao i povredio direktora škole (Sremska Mitrovica, 2019); Učitelja pretukao bivši učenik; pretio i dvema profesorkama jedne srednje škole (Užice, 2019); Učenik prvog razreda Tehničke škole napao profesora, kasnije i policajce (Mladenovac, 2017).

„Svaki čin nasilja u našim školama mora nas podsetiti na ono što smo kao društvo zaboravili: da obrazovni sistem nisu ni zgrade, ni učionice, klupe, ni računari, već, pre svega, ljudi. Sa tim će se, ne sumnjamo, ali samo deklarativno, složiti svi – i Vlada i Ministarstvo prosvete, i direktori škola, roditelji…Istina se, međutim, pokazuje na sasvim drugom mestu: naša elementarna bezbednost ne zanima centre moći ove države. Propustiti toliko prilika i mandata u Ministarstvu prosvete i ne učiniti suštinski ništa za nastavnike – zaista je veliko umeće“, ocenjuju iz GSPRS „Nezavisnost“.

Do objavljivanja ovog teksta iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor koliko je u njihovoj statistici zabeleženo napada na zaposlene u školama i da li će i na koji način reagovati na događaj u Bačkoj Palanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari