Privremeni organ u Preševu 1Foto:vikipedija

U odluci, u koju je FoNet imao uvid, ova najmlađa stranka među Albancima u Preševu, osim predsednika u Privremenom organu ima i jednog člana.

Član Privremenog organa je Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) koja je na lokalnim izborima imala najviše odbornika – 14.

Dosadašnja predsednica opštine Preševo Ardita Sinani, iz Partije demokratskog delovanja (PDD), koja je na lokalnim izborima osvojila 10 odborničkih mesta, je treći član
Privremenog organa.

Četvrti član Privremenog organa je Branko Trajković iz SNS, koja, kao i zajednička Srpska lista, na kojoj je bio i SPS sa još nekim manjim strankama, nije osvojila nijedno odborničko mesto u Skupštini opštine Preševo na poslednjim lokalnim izborima.

Odluku o formiranju Privremenog organa, sa jučerašnjim datumom, potpisala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Odluka, kako je rečeno FoNetu u Preševu, još nije dostavljena svim članovima Privremenog organa i strankama, ali je informacija o njoj već izazvala pometnju na političkoj sceni zbog, kako su rekli neki od učesnika, „kršenja zakona države Srbije“.

Na to, kažu naši sagovornici, ukazuje odredba u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koja glasi „Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave“.

Za naše sagovornike iz različitih političkih opcija i nacionalnih zajednica sporno je imenovanje Šćiprima Arifija za predsednika, kao i imenovanje za člana Privremenog organa predstavnika SNS, jer su Srbi imali dve liste, ali nijedna nije prešla cenzus.

Prema zakonu „predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave“.