Procenat usaglašenosti Srbije sa politikama EU 57 odsto u 2019. 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Procenat usaglašenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU) u 2019. iznosi 57 odsto, saopštio je danas Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond).

U analizi Centra navodi se da je Srbija usaglasila 52 od 91 deklaracije EU koje se odnose na spoljnu politiku. Srbija se nije usaglašavala sa deklaracijama koje se direktno ili indirektno suprotstavljaju interesima Rusije, Kine, kao i onih država koje nisu priznale Kosovo, ocenjeno je u analizi.

Kako se navodi, od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, Srbija je popravila odnose za zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a posebno sa Kinom i Rusijom.

Među deklaracijama sa kojima Srbija nije usklađena 11 se odnosi na rusku uključenost u ukrajinsku krizu, devet se odnosi na krizu u Venecueli, tri na Hongkong i Iran, dve na Mjanmar, Siriju i Nikaragvu, a jedna na Belorusiju, Gvatemalu, Bosnu i Hercegovinu, Burundi, Tanzaniju i sankcije protiv osoba osumnjičenih da su koristile hemijsko oružje.

U analizi se ističe da Kina ostaje važna Srbiji, te se Srbija ne usaglašava sa deklaracijama EU koje se odnose na tu zemlju.

Kako se navodi, tokom 2019. godini EU je donela tri deklaracije koje se odnose na situaciju i proteste u Hongkongu, u kojima podržava autonomiju Hongkonga i očuvanja politike „Jedna Kina, dva sistema“, koju Srbija nije podržala.

Ostali slučajevi mogu biti povezani sa pitanjem nezavisnosti Kosova i kako države na koje se deklaracije odnose glasaju u međunarodnim telima kada je reč o pridruživanju Kosova tim telima, navodi se u analizi.

Kako se dodaje Gvatemala i Iran ne priznaju nezavisnost Kosova, a Srbija nije usklađena sa deklaracijama koje se odnose na te dve zemlje.

Kao zanimljivost se ističe da se Srbija nije uskladila s deklaracijom o proširivanju restriktivnih mera na Belorusiju koje su prvi put predstavljene 2012. godine, sa čime se Srbija u početku složila i ocenjuje se da je odluka Srbije verovatno povezana sa odbijanjem Belorusije da prizna nezavisnosti Kosova, ali i vojne i političke saradnje sa tom državom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari