Protest "1 od 5 miliona" 8. marta u Novom Sadu posvećen borbi za prava žena 1Foto: FB/1od5 miliona Novi Sad

Nov protest „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu održaće se u petak 8. marta, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 18 časova, najavili su organizatori.

Budući da je tada i Međunarodni dan žena, protest će u celosti biti posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u našem društvu, a pod motom „Za sve nas“. Na protestu će, kako je najavljeno, govoriti poslanica u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković i Ivana Tanasijević iz Inicijative „Mame su zakon“.

Učesnicima protesta biće podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije. Organizatori Protesta su na zvaničnim stranicama „1od5miliona Novi Sad“ na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu već pozvali žene da ostave poruku u kojoj će posvedočiti kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava, a razglednice sa njihovim svedočenjima biće, kako navode, poslate potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović.

„Ministarka Mihajlović u Vladi Srbije rukovodi Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i jedna je od istaknutih predstavnica režima koje, zajedno sa vođom režima Aleksandrom Vučićem i ostalim stranačkim kolegama, svoju borbu za zaštitu žena isključivo vode ili u svom političkom interesu ili u slučaju kada su ugrožene njihove partijske koleginice i saradnice. Već je bezbroj puta potvrđeno kako niko od njih niti reaguje niti pokazuje empatiju sa ženama koje nisu iz vlasti i uz vlast, a koje svakodnevno trpe različite oblike nasilja i diskriminacije. To pogotovo važi za slučajeve u kojim su žene žrtve upravo nasilnika iz vlasti“, navode organizatori protesta u saopštenju.

Nakon skupa na Pozorišnom trgu, učesnici protesta će krenuti u uobičajnu šetnju gradskim ulicama, ali sa novom trasom. Kolona će se kretati duž Jevrejske i Futoške ulice, a zatim će skrenuti u Ulicu braće Ribnikara i preko ulica na Grbavici i Limanu stići do tržnog centra „Promenada“, gde se šetnja i završava. Organizatori, kako navode u saopštenju, traže način da snimak ovonedeljne šetnje sa najdužom maršrutom do sad dostave ministru odbrane Aleksandru Vulinu kao pomoćno nastavno sredstvo za vežbu usiljenog marša koju i on mora da prođe na tek započetoj predvojničkoj obuci.

Protest "1 od 5 miliona" 8. marta u Novom Sadu posvećen borbi za prava žena 2

Protestnom skupu „1od5miliona“ u Novom Sadu i ovog petka će se pridružiti novosadski studenti. Oni se ponovo okupljaju ispred fontane kod studentskog doma „Slobodan Bajić“ u 17 časova, a na okupljanju će im govoriti studentkinja Akademije umetnosti Tea Vukadin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari