Protesti „1 od 5 miliona“ u više gradova i opština (FOTO, VIDEO) 1Foto: D. E.

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras.

14.protesni skup u Šapcu: Nema odstupanja od ispunjenja zahteva

Na 14. protesnom skupu, ispred Stare robne kuće, ponovljeni su zahtevi za slobodnim i fer izborima kao i slobodu medija.

Salko Karadarević, iz Udruženja građana“Selo-grad“, podsetio je na brojne afere u kojima su glavni akteri  Vučić i njegova kamarila, i da će jednom morati da odgovaraju.

Za jedne lustracija a za druge istraga i sud. Takođe se založio za razgovor sa komšijama ipoznannicima koji su ne svojom voljom uključeni u aktivnosti SNS, a primer je i miting u Beogradu. Srbija zaslužuje da bude slobodana i demokratska zemlja, rekao je Karadarević.

Savo Manojlović, iz  Udruženje za zaštitu ustavnosti, istakao je da miting vlasti u Beogradu pokazuje koliko je Srbija porobljena zemlja, da su mnogi otišli što su ucenjeni, a da su gradske službe i javna preduzeća radili samo do 13 ili 14 časova. To je pokazatelj da  je režim ozbiljno uzdrman 13. aprila, kada nikako nisu uspeli da sakriju veliki broj demonstranata,  službe kao i javna preduzeća radili do 13 ili 14 časova. To je pokazatelj da je režim ozbiljno uzdrman, i da nikako nisu mogli da sakriju veliki broj demonstranata. Manojlović je kao dobar primer naveo Šabac gde su mediji slobodni, i gde građani biraju lokalnu vlast po svojoj volji.

Niš: Pobedićemo lažnog cara na prvim slobodnim i fer izborima

Predsednik niških demokrata i odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković rekao je večeras u Nišu da je na miting Srpske napredne stranke u Beogradu, u okviru kampanje Aleksandra Vučića “Budućnost Srbije”, iz ovog grada danas otišlo 150 autobusa, javlja naša dopisnica iz Niša.

– Mi smo se ovde okupili bez ikakve prisile i pritiska, za razliku od onih koji su ucenjeni  i koji su danas sa 150 autobusa krenuli iz Niša, kako bi podržali one koji vladaju uz pomoć  lažnog patriotizma, lažnog ekonomskog uspeha, zarobljenih medija i veštačke podele na građane i opoziciju. Ali, pobedićemo ih  na prvim slobodnim, fer i poštenim izborima, to im obećavamo – rekao je Stanković na 15. protestu “Za Niš bez straha- 1 od 5 miliona”.

Pred nekoliko stotina građana okupljenih na centralnom niškom trgu, Stanković je ponovio opozicione zahteve, saopštene na mitingu održanom 13. aprila u Beogradu- održavanje slobodnih i fer izbora, izbor novog sastava REM-a, kao i novog uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a. On je upitao vlast, koju je nazvao “najnesposobnijom u istoriji Niša i Srbije”, zašto ne ispuni ove, elementarne zahteve ukoliko se zaista oseća jakom, kao što uporno tvrdi.

– Oni sprovode nasilje nad institucijama, vladavinom prava i zdravim razumom, a na njihovim medijima, koji su zarobljeni, govori se  o navodnom nasilju opozicije, koje zapravo oni sprovode. Pa, zamislite vlast koja štrajkuje glađu protiv opozicije. Da li je to normalno i ima li toga igde u svetu? Ništa u Nišu  i Srbiji nije normalno- zaključio je Stanković, pozivajući još jednom vodeće državne funkcionere da podnesu ostavke.

Jovan Tamburić, predsednik Sindikata penzionisanih vojnih lica, ocenio je da se u Nišu sinoć bolje disalo jer su “neki otišli za Beograd da podrže ludilo u Srbiji”. On je kazao da aktuelna vlast mora da ode kako bi Srbija i njeni građani počeli bolje da žive, ocenjujući da su je građanski protesti “uzdrmali” i “izazvali paniku” u njenim redovima.

– I pored zaklinjanja da to neće da urade, smanjili su penzije, a tajno su prekinuli i usklađivanje penzija sa troškovima života. Od 2012. do 2018. godine penzionerima je po ovim osnovama oteto najmanje pet do šest milijardi evra i ova lopovska vlast je u pravu kada kaže da su penzioneri spasili finansijsku stabilnost Srbije. Otetim novcem pokrivali su rupe u javnim preduzećima, koja nemilice pljačkaju kroz zapošljavanje stranačkih trutova i botova, kao i kroz dilove sa stranim investitorima koji naše radnike pretvaraju u robove- rekao je on.

Tamburić je pozdravio odluku „slobodne i nezavisne opozicije“ da ne učestvuje na izborima dok oni ne budu slobodni i demokratski, ocenjujući da se izbori ipak „dobijaju na lokalu, kod svakog rođaka i komšije“. Preduslov za pobedu je i da se „opozicija oslobodi likova koji su svojim činjenjem omogućili da ovi dođu na vlast“. Nazivajući Vučića „lažnim carem i lažnim mesijom Srbije“, on je kazao da učesnici protesta „ne žele bilo čiju glavu“, već samo „elementarnu slobodu, promenu sistema i budućnost za našu decu“.

Nakon okupljanja na trgu, građani su otišli u protestnu šetnju do RTS-a u Nišu. Građani su uzvikivali „ lopovi, lopovi“ i „ RTS, SNS“.

Protestno u Nišu je, inače, bilo jedini protest  „1 od 5 miliona“ koji je sinoć održan na jugu Srbije, na kojem je prethodno organizovan u nekoliko gradova i opština.

Protest u Pančevu 

Protest u Kikindi

Protest u Užicu: Vučić je ponovo ponizo građane Srbije

Sa 13. protesta „1 od 5 miliona“, održanog večeras u u Užicu, narodni poslanici DS Aleksndra Jerkov i Balša Božović su poručili da su građani, koji mesecima protestuju, slobodni i da žele da žive u slobodnoj zemlji.

Navodeći da su „Aleksandar Vučić i SNS na mitingu u Beogradu slavili“, Jerkov se upitala šta su slavili – to što je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, što su smanjili plate i oduzeli penzije, podigli poreze, što se njihovi koalicioni partenri sa Kosova nalaze na spiskovima osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića i što proganaju Radu Trajković, novinarima crtaju mete na čela, što maldi beže iz zemlje ili to što smo postali najnesrećnije društvo u Evropi“.

 

Protesti „1 od 5 miliona“ u više gradova i opština (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Protest u Užicu/Foto Nenad Kovačević

„Građani su sve siromašniji, a vrh SNS i njihovi koalicioni partneri se bezočno bogate“, rekla je Jerkov i dodala da „ne bi trebalo da se podsmevamo sugrađanima koji su bili ucenjeni i u strahu dovođeni autobusima na miting u Beograd“.

„Ali, važna razlika između nas i njih je u tome što smo mi slobodni i što ne  pristajemo na ucene i zastrašivanja i zato će nas uvek biti više, bez obzira na to koliko autobusa dovukli na svoje mitinge“, rekla je Jerkov.

„Jedno o čemu možemo da razgovaramo su slobodni izbori, slobodni mediji, slobodne institucije islobodni građani. Drugih tema za nas nema“, navela je ona.

Ocenivši da je „u Užicu, na večerašnjem protestu,više slobodnih građana, nego što ih je bilo na Vučićevom mitingu u Beogradu,  jer su ti građani bili ucenjeni i primorani da dođu“, Balša Božović je rekao da građani protestuju i bore se i za njihovo dostojanstvo“.

Protesti „1 od 5 miliona“ u više gradova i opština (FOTO, VIDEO) 3
Foto: Protest u Užicu/Foto Nenad Kovačević

Navodeći da je „Vučić devedestih huškao na rat, a nije smeo da ode na ratište, da je 1999. huškao na bombardovanje, a uselio se u stan od 150 kvadrata, dok su junaci sa Košara ginuli i danas žive u bedi, te da se 2012. se ponovo vratio na vlast, obećavajući zlatno doba, Božović se pitao „da li je to zlatno doba za porodicu Olivera Ivanovića, za Radu Trajković kojoj prete ili to što seksualno uznemiravaju Mariju Lukić“.

„Zlatno doba je samo za gradonačelnika Užica, za Vesića, Vulina, Lončara, Marka Đurića, Anreja Vučića, za mafiju u Srbiji“, kazao je Božović i uzviknuo: „Aleksandre Vučiću, mitingom u Beogradu, ponovo si ponizio građane Srbije, ucenio si ih iviše te niko ne poštuje, više niko te se ne plaši“.

On je rekao da opozicija i građani,koji protestuju, zahtevaju poštene izbore i, kako je rekao „ako izbori budu pošteni, Vučić i njegov režim ne smeju da izađu na takve izbore, jer znaju da će biti pobeđeni“.

„Pripremili smo predlog izmena izbornog zakona i ako ih usvojite, izlazimo na izbore, a ako ih ne usvojite – nećemo izaći na izbore. Ali, onda moraju da znaju, da ih tada nećemo smenjivati na izborima, nego na ulici i taj scenario sami su izabrali“, poručio je Božović.

Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina Užičana, koji su prošetali centrom grada.

Požarevljani protestovali po 13 – ti put

U Požarevacu je održan 13. po redu protest 1 od 5 miliona gde su građani protestovali protiv stanja u državi.

Okupljenim građanima obratio se Požarevljanin Darko Milošević koji je rekao da je ovo građanski skup, bunt i ustanak.

Protesti „1 od 5 miliona“ u više gradova i opština (FOTO, VIDEO) 4
Foto: M. V.

„Svi plaćamo pretplatu i svi jednemo hleb. Hleb možemo da biramo, a na televiziji nam podmeću puno laži i obmana kao i puno srama i bezčašća. Zahtevamo da se čuje i druga strana i drugo mišljenje, da se pokrene dijalog. Dijalog bez nadvikivanja i bez upadanja u reč. Takođe zahtevamo od učesnika TV emisija ako nema dijaloga  napuste tu emisiju. I pre svega da se poštuju zakoni i da se oni primenjuju, a ne da se samo tumači“  rekao je Milošević, javlja naš dopisnik iz Požarevca.

Protesti „1 od 5 miliona“ u više gradova i opština (FOTO, VIDEO) 5
Foto: M. V.

I ovog petka građani su prošetali centralnim gradskim ulicama gde su se na kratko zaustavili ispred gradskog zdanja gde su iskazali svoje svoje nezadovoljsvo.

Protest u Valjevu

Sa protesta u Valjevu, pod nazivom „Valjevo bez straha – Jedan od pet miliona“, poslata je poruka da građani koji su protiv vlasti, nisu neprijatelji države i da ne dozvoljavaju da ih vlast deli i svađa, prenosi N1.

Poslanik i bivši predsednik opštine Vrbas Milan Stanimirović rekao je da se šetnjama i protestima mora ići putem borbe za pravdu, demokratiju, slobodu i za slobodne i demokratske izbore.

Poslanik Srđan Milivojević rekao je da se na protestima bore za svaki glas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari