Protestna vožnja biciklom "Stop diktaturi" u Novom Sadu 1Foto: G. Nonin

Opozicioni poslanici u Skupštini Vojvodine i odbornici iz Novoga Sada organizovali su protestnu vožnju biciklima po gradskim ulicama Novog Sada kako bi još jednom upozorili na neustavno uvođenje vanrednog stanja u zemlji, zloupotrebe i nebrojene mahinacije režima Aleksandra Vučića.

Protestna vožnja sa transparentom „Stop diktaturi“ krenula je sa Trga slobode, danas posle podne, od 16.30 sati, kako bi bila završena pre zabrane kretanja.

Opozicioni poslanici i odbornici su pozvali građane da zajedno „daju pedalu“ Vučićevom režimu i njegovim, kako je Savez za Srbiju – Vojvodina naglasio u pozivu, da na simboličan način iskažu negodovanje „kriminalnim ograncima u Novom Sadu i Vojvodini, koji već osam godina razaraju i pljačkaju svaku lokalnu zajednicu i državu, ukidaju političke slobode i demokratiju u društvu, bezočno lažu i brutalno guše svaki pokušaj otpora građana i političke opozicije“.

Protestna vožnja biciklom "Stop diktaturi" u Novom Sadu 2
Foto: G. Nonin

Ova protestna vožnja u Novom Sadu bila je zakazana pre sinoćnjeg skandala sa uznemiravanjem porodice Dragana Đilasa (videti strane 2 i 3), ali je pokrajinski poslanik Borislav Novaković za list Danas izjavio da oseća potrebu da prvo poruči, neposredno pre polaska u vožnju gradskim ulicama sa sugrađanima, da smo „onim što se dogodilo sinoć u Beogradu, torturom i terorom nad porodicom Dragana Đilasa, ušli u novu fazu političke borbe“.

– U ovom trenutku možemo reći da je država umrla, da više ne postoje zakoni i institucije i da verbalni teror koji se nad opozicijom primenjuje već osam godina prerasta u fizički teror. Ulazimo u fazu fašizacije društva. Iz Novog Sada imam dve poruke: kada je u pitanju raspoloženje Novosađana, Aleksandar Vučić i njegova stranka su već odavno „pedalirani“ ali, Andrej Vučić je šef mafije u Novom Sadu i Vojvodini i samo zahvaljujući činjenici da kupuju glasove, oni vladaju Novim Sadom i Vojvodinom. Ovde smo da bismo im rekli: dosta. Ovde smo da kažemo da nećemo ćutati i da u narednom period ulazimo u fazu aktivnog otpora i da ćemo u narednom periodu primenjivati sve forme protesta i građanske neposlušnosti, istakao je Novaković.

Na pitanje da li se i u Novom Sadu priprema protest, s obzirom da je u Beogradu već najavljen za četvrtak u 20.05, Lazar Runjanin, odbornik u Skupštini grada Novog Sada, odgovorio je: „S obzirom da je Srbija pretvorena u najveću tamnicu Evrope za poslednjih 30 godina jer, od vladavine Čaušeskua nismo videli ovako nešto, a svedoci smo da je Vučić zatvorio kao predsednik svoj narod proteklih 50 dana, očekujem da će i građani Novog Sada i građani svih većih gradova i naselja izaći na ulice u četvrtak. Mi kao Savez za Srbiju još nismo dogovorili detalje politički organizovanog poziva, ali mislim da će građani i samoinicijativno izaći na ulice da iskažu svoje nezadovoljstvo.“

U biciklističkog koloni zatekli smo i pokrajinskog poslanika Miroslava Vasina: „Ovo je pravi vojvođanski način iskazivanja revolta – mirnom vožnjom na biciklu.

Sasvim je logično da upravo na biciklu iskažemo nezadovoljstvo jer je bicikl simbol ovih naših ravničarskih predela.

Po meni, mnogo je stvari u ovom društvu zbog kojih treba iskazati to nezadovoljstvo: prema sistemu vrednosti koji je uveden, takav u kojem se ne poštuju institucije, gde sve odlučuje jedan čovek, gde su mediji potpuno sputani u svom radu, gde se preti ljudima, gde se bunt građana koji se dešava ovih dana svuda u Srbiji proglašava za nešto neregularno, gde smo u svemu na poslednjem mestu.

U svemu onome što bismo trebali da smo na prvom mestu, mi smo na poslednjem. Na primer, hvalimo se da smo na prvom mestu u regionu po količini novca odvojenog za oružje, a ja bih voleo da živimo u društvu u kojem bismo po tome bili na poslednjem mestu, a da smo prvi na primer u povlasticama za kupovinu hrane za bebe, u niskim cenama goriva, u medijskim slobodama… dakle, samo da promenimo sve. U čemu smo poslednji, da budemo prvi.

Da preokrenemo, naglasio je Vasin.

Sa Trga slobode su se političari i građani, a bilo je i onih koji nisu bili na „biciklima“, uputili u šetnju i vožnju koja se završila ponovo na Trgu slobode, ispred Gradske kuće u Novom Sadu.

Podršku protestu dali su brojni građani i građanke, a transparent sa natpisom „Stop diktaturi“ jedno vreme je nosio i Branislav Grubački Guta, predsednik pokreta „Novi Optimizam“, koji je radi podrške ovom protestu doputovao iz Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari