Protestovali i građani Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Čačka i Vranja (FOTO/VIDEO) 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

U više gradova Srbije građani su se i petog dana pridružili nizu protesta protiv režima.

Demonstranti blokirali Varadinski most i policijsku stanicu

Oko hiljadu Novosađana okupilo se na još jednom građanskom protestu protiv aktuelnog režima i pored zabrane okupljanja.

Oni su sa Trga slobode krenuli u još jednu dugačku šetnju gradskim ulicama.

Najpre su blokirali na kratko Policijsku stanicu „Stari grad“ u Radničkoj ulici gde ihje dočekali desetak policajaca sa šlemovima, štitovima i pendrecima, a demonstranti su im ostavili tri činije sa hranom za pse i nešto novca.

https://www.facebook.com/104268622947288/videos/770299373707558/

Zatim su se vratili do centra, a potom došli na Varadinski most gde su se zaustavili i sede na asfaltu.

Uzvikuju parole protiv Aleksandra Vučića i drugih čelnika režima i traže njihove ostavke.

Na transparentima piše „Srbijo, ustani, Vučiću odustani“, „Neću da budem tetka iz Nemačke“, „Za naše stare i mlade izađi na ulicu Novi Sade“, „Narode prestani da tučeš sam sebe policijom“.

Jedan od aktivista organizacije „Krov nad glavom“ Miran Pogačar obratio se okupljenima na Trgu slobode rekavši da bi za uspeh protesta trebalo da postoji neka organizacija i najavio da sutra neće biti okupljanja u Novom Sadu, te pozvao sve koji to žele da se priključe protestu u Beogradu.

Demonstracije su bile mirne i bez incidenata.

Tako je bilo i prethodnog dana kada su demonstranti pokušali da blokiraju autoput ka Beogradu i Zrenjaninski put, ali ih je u tome onemogućio kordon policije i žandarmerije na izlazu iz Novog Sada. (R. Balać)

Niš: Kordon policije “zaustavio” demonstrante koji su krenuli ka autoputu, oni ih darivali papirnatim cvećem

Protestovali i građani Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Čačka i Vranja (FOTO/VIDEO) 7
Foto: Južne vesti

U Nišu je večeras više stotina građana učestvovalo u protestnoj šetnji i blokiralo saobraćaj od centra do ulaza u grad sa auto puta Niš- Beograd, nezadovoljno politikom aktuelne vlasti, kao i načinom na koji se ona bori protiv epidemije korona virusa.

Protestna šetnja građana, među kojima je bilo najviše mladih, završila se aplauzima i ostavljanjem papirnatih cvetova ispred kordona od više desetina policajaca pod punom opremom za suzbijanje demonstracija koji ih je sačekao ispod nadvožnjaka kod skretanja ka aerodromu “Konstantin Veliki”, na ulazu u Niš, ne dozvoljavajući im izlazak na auto put.

https://www.facebook.com/juznevesti/posts/10158022882463961

Učesnici protestne šetnje prethodno su se zaustavili ispred kordona, deo njih je seo na asfalt, uz skandiranje: “Isti smo narod, Spustite štitove. Uhapsite Vučića”.

Neki od demonstranata su se preko megafona “obraćali” policajcima, pozivajući ih da “stanu uz svoj narod jer se bore protiv istog neprijatelja”.

– Ovde je 90 odsto studenata, ovde smo ne zbog nasilja, već zbog stotinu stvari – pokradenih izbora, RTB-a Bor, Jovanjice, Krušika… – poručili su oni.

Protestovali i građani Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Čačka i Vranja (FOTO/VIDEO) 8
Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

Oni su podsetili policajce i da su prethodnih nekoliko dana gledali kako njihove kolege tuku ljude koji mirno sede i guraju i šutiraju decu sa bicikla.

– Znamo da sada nećete spustiti štitove. Nadamo se da ćete u jednom trenutku stati uz vaš narod i shvatiti protiv kog zla se borimo. Svima nam je Vučić kovid – rekli su oni policajcima u kordonu.

“Susret” i “razgovor” sa policijom na ulazu u Niš trajao je nešto više od pola časa i protekao je bez incidenata.

Građani Niša su, inače, večeras protestvovali četvrti put zaredom, a uprkos današnjoj naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je propisao 21 novu “meru zaštite stanovništva” od Kovida 19, među kojima je i zabrana  okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru za više od 20 osoba.

Oni su se najpre okupili ispred Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, gde su im se kratko obratili studenti, koji su ih obavestili  da večeras “put slobode” vodi  preko Bulevara 12. Februara, do ulaza u grad sa auto puta, što je bila nova maršuta u odnosu na prethodne dane.

Protestovali i građani Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Čačka i Vranja (FOTO/VIDEO) 9
Foto: Južne vesti

Govornici su apelovali na demonstrante da ne napadaju policiju, jer je njihov cilj da “ohrabre policiju i vojsku da im se pridruže”.

– Čestitka na hrabrosti što kršite uredbe Ane Brnabić i naredbu Grada Niša o zabrani okupljanja. Gde je bila zabrana okupljanja kada su održavanje utakmice i nelegitimni izbori? Da li njima smeta virus i brinu se za zdravlje gradjana ili se ovim merama brinu za svoje kriminalne i ubilačke fotelje?- upitao je jedan od studenata, nakon čega su građani krenuli u protestnu šetnju.

Oni su nosili transparente “Vučiću ti si kovid”, “Ja se ne bojim”, “Sloboda narodu”, “Neću da budem gastarbajter”, “Sad nije vreme da stojiš na strani”, “We need a change”, “Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom”, “Poštujte Ustav”.

https://www.facebook.com/135856563960/videos/1199395883740239/

Na jednom od transparenata istaknuti su i zahtevi: “Hoćemo da se usvoji zakon o lečenju naše dece u inostranstvu. Da se profesorke iz Ćuprije vrate na posao. Da RTS konačno budi javni servis svih građana. Da se sin Željka Mitrovića kazni za ubistvo. Hoćemo ostavke celog Stručnog štaba. Povećanje plata zdravstvu!”

Učesnici protesta su nosili srpske zastave, a primećena je i skulpura stisnute pesnice, koja je simbol Otpora. Nije bilo stranačkih zastava i drugih obeležja.

Oni su između ostalog skandirali: “Vučiću lopove, vidi šta ostade!”, “Krizni štab, ostavka” i “Niš, Niš budi se”.

Protestovali i građani Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Čačka i Vranja (FOTO/VIDEO) 10
Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

Zviždali su u pištaljke, vodili kućne ljubimce i gurali bicikle, a većina je nosila zaštitne maske.

Više puta vozači automobila ili gradskih autobusa, koje su svojom šetnjom zaustavili, trubili su u znak pozdrava.

Tokom protestne šetnje prisustvo policije nije bilo primetno, a saobraćajna policija je regulisala saobraćaj na maršuti kojom se kolona kretala.

Sledeće protestno okupljanje najavljeno je za sutra u 19 časova , ispred Skupštine grada. (Z. Miladinović)

Zrenjanin : Večeras blokirane saobračajnice, podeljen primerak Danasa

Novo, protestno okupljanje Zrenjaninaca počelo je ispred Gradske kuće na Trgu slobode.

Pištalo se, skandiralo „Ostavke!“ i mahalo transparentima na kojima je pisalo „Stop diktaturi!“, „Hoćemo ispravnu vodu!“ i „Kad popizdi Zrenjanin, znaš da je kraj !“.

Protestovali i građani Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Čačka i Vranja (FOTO/VIDEO) 11
Foto: M, Pudar

Prisutnima je deljen primerak lista Danas, koji svakodnevno izveštava o svim političkim dešavanjima i protestima u zemlji.

– Došli smo da podržimo građane Beograda i svih gradova koji su ustali protiv diktature. Tu smo i zbog naših zahteva, da imamo vodu i čist vazduh – rekla je jedna od demonstrantkinja.

Kako se moglo čuti među mladim učesnicima protesta, Zrenjaninci zahtevaju čistu vodu, zatvaranje kafilerije i ne žele fabrika guma, potencijalnog zagađivača.

Prisutni građani večeras su formirali kolonu, koja je kretanjem ka naselju Bagljaš blokirala saobraćaj i onemogućila kretanje vozila na magistralnom pravcu prema Novom Sadu.

Deo protestanata koji ne podržavaju ideju kretanja saobraćajnicama, ostao je i ove večeri na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu. (M. Pudar)

Oko 70 Čačana protestovalo protiv vlasti u centru grada treći dan za redom

U Čačku je večeras održan protest protiv aktuelne vlasti, treći dan za redom, na kome se okupilo oko 70 građana.
Oni su mirno protestovali ispred zgrade lokalne Skupštine, bez transparenata i bez parola.

Demonstranti su ispred zgrade lokalne Skupštine postavili kutiju za prikupljanje humanitrne pomoći za čačansku bolnicu.

Nije primećeno prisustvo uniformisanih policajaca u blizini demonstranata.

Protest je zakazan preko društvnih mreža pod parolama „narodni protest“, „svi zajedno“, „nema odustajanja“, „protiv dikature Vučićevog režima, protiv brutalnosti policije, protiv laži i obmana“.

Kao ni prethodna dva protesta ni u pozivu za ovaj nije bilo potpisanog organizatora. (Beta)

Manje građanja na protestu u Vranju

U Vranju je danas održan treći protest građana zbog političke i epidemiološke situacije u zemlji, ali je na ulici bilo znatno manje ljudi nego na prva dva protestna okupljanja, objavio je portal InfoVranjske.

Demonstranti su se okupili ispred Skupštine i prošetali do naselja Češalj, koristći samo pištaljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari