Nastavak sa 1. strane
Prioritet i neodložno ispunjenje međunarodnih obaveza zemlje i preduzimanje svih mera da se u najkraćem mogućem roku okonča saradnja s Haškim tribunalom naveli su predstavnici DS i DSS-NS juče. Dogovoreno je da su ciljevi ekonomske politike povećanje zaposlenosti, suzbijanje siromaštva, značajno povećanje direktnih investicija i ulaganje u infrastrukturu, završetak procesa privatizacije i podizanje životnog standarda građana.

Nastavak sa 1. strane
Prioritet i neodložno ispunjenje međunarodnih obaveza zemlje i preduzimanje svih mera da se u najkraćem mogućem roku okonča saradnja s Haškim tribunalom naveli su predstavnici DS i DSS-NS juče. Dogovoreno je da su ciljevi ekonomske politike povećanje zaposlenosti, suzbijanje siromaštva, značajno povećanje direktnih investicija i ulaganje u infrastrukturu, završetak procesa privatizacije i podizanje životnog standarda građana. Dve strane su se složile i da je neophodno nastaviti i proširiti borbu protiv svih vidova kriminala i korupcije.
Obe stranke su uoči razgovora najavljivale da će platforma i načela nove vlade biti jedina tema prvog sastanka, na kojem neće biti reči o personalnim rešenjima, pa ni o mestu premijera. Ipak su koalicioni partneri Vojislava Koštunice i juče ponavljali da je on najbolje rešenje za premijera. Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, izjavio je da je Koštunica najozbiljniji kandidat za premijera, jer „jedini može da postigne kompromis na celoj političkoj sceni i da svojim autoritetom garantuje stabilnost i vlade i države“. Ilić ističe da formiranje vlade zavisi od dogovora predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice i nada se da, ako dogovora bude, Srbija može da dobije vladu do kraja marta, kada ističe privremeno finansiranje države. Pošto je Skupština Srbije formirana sredinom februara, a ustavni rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta, ovdašnje parlamentarne stranke imaju još više od 2,5 meseca da formiraju vladu. Ako ne uspeju, slede vanredni izbori.
Kopredsednik Srpskog demokratskog pokreta obnove (SDPO) Vojislav Mihailović je u jučerašnjoj pisanoj izjavi takođe ocenio da je Koštunica najbolji kandidat za predsednika nove vlade. „Srbiji je potreban čovek koji okuplja, a ne razdvaja ljude i tu Vojislav Koštunica nema protivkandidata“, smatra Mihailović. On je ocenio da će DS, ukoliko lider DSS ostane premijer, dobiti „određenu kompenzaciju u vidu potpredsedničkog mesta“.
Mihailović je ubeđen da će vladu do kraja marta formirati stranke demokratskog bloka i da neće biti potrebe za podrškom SPS. Potpredsednik SPS Dušan Bajatović prekjuče je rekao „da ta stranka nije ideološki ostrašćena i da, ako bi bio postignut dogovor o programu, ne bi bilo spora o učešću SPS u Vladi s DS i DSS“. U partiji predsednika Tadića zvanično odbijaju takvu mogućnost, mada su pojedini mediji, pozivajući se na „dobro obaveštene izvore“, spekulisali da su i socijalisti „ušli u igru“ i da mogu imati određenu ulogu u formiranju nove vlade. Posle razgovora DS i DSS očekuje se da i G17 Plus Mlađana Dinkića i stranke nacionalnih manjina budu uključene u dogovor o novoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari