PSG: Moguća tehnička saradnja sa svim opozicionim strankama 1Foto: Marija Đoković/FoNet

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da je tehnička saradnja tog pokreta sa svim opozicionim strankama moguća na stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, dok je politička saradnja moguća samo sa onim strankama slične orijentacije.

Sa ovim režimom, predočio je Janković na prvoj skupštini PSG, osim na odbrani zemlje protiv spoljnog agresora ukoliko se to dogodi, ne može biti saradnje ni po jednom drugom pitanju.

Podsećajući na saradnju sa Demokratskom strankom (DS) na predsedničkim izborima 2016. godine, Janković je rekao da je DS zlatnim slovima upisana u istoriju srpske politike, ali da se ona sada bori sa svojim demonima i da je saradnja sa DS prestala kada je ona odlučila da sarađuje sa vlastima na izmeni Ustava.

Želimo saradnju sa DS, bez sumnje, rekao je Janković i želimo pobedu izvorne ideje stranke, uspeh onima koji tu ideju zastupaju i da se reše mangupa u svojim redovima.

Janković je rekao i da je PSG uspostavio saradnju sa nacionalno orijentisanim strankama, ali na drugačiji način, podsećajući na sporazum o saradnji sa Narodnom strankom.

„Sarađujemo kako bismo smenili one koji kradu izbore, a zatim ćemo sučeliti na izborima svoje ideje i nećemo jedni druge nazivati neprijateljima“, dodao je on.

Janković je, govoreći o saradnji u okvoru nekakvog saveza, predočio da je za njega važno pitanje da li će Srbija ići ka Zapadu ili Istoku.

„U ovom momentu, Zapad, Evropska unija, pa i Sjedinjene Države vide svoj interes u stabilnom Balkanu, a uz svu opasnost da se nekome zamerim, mislim da Istok želi da Balkan bude trn u peti Evrope, znači nestabilnost“, rekao je Janković.

„Nismo li mi prvi pozvali Dveri na saradnju u borbi za fer i slobodne izbore, kad su me prozivali što smo se svi pojavili na Trgu republike u belim košuljama? A, sad me ti isti razapinju što neću da se ujedinim“, rekao je Janković.

Janković je rekao da je demokratija u krizi, ne samo u Srbiji, a PSG se zalaže za društvo u kojem će centralne vrednosti biti sloboda i pravda.

„Želimo da uđemo u savez evropskih zemalja, ali nećemo slušati baš sve što nam kažu i podržavati stabilokratiju i kada nam kažu „moraš Saša“ da učestvuješ u unutrašnjem dijalogu, kažem ne moram“, rekao je Janković i naglasio da su ga zbog toga u pola sata zvala četiri ambasadora.

„Ako povlađujemo zlu, ono će uvek postati samo veće“, smatra Janković.

On je najavio i da će odbornici PSG u Skupštini grada Beograda, ukoliko situacija bude kao što je u Skupštini Srbije, napustiti gradski parlament i svoj rad nastaviti spolja.

Janković je članovima skupštine predstavio šta je PSG radio u proteklih godinu dana, kao i šta su prvi zadaci kada se promeni vlast.

„Pare oduzete penzionerima potrošene su na fontane i prebačene u svoje firme“, rekao je Janković koji se založio za vraćanje oduzetog novca penzionerima, kao i oslobađanje medija.

Pitaju nas šta se događa sa energijom sa predsedničkih izbora, rekao je on, ali to je bila prečica koja nije prošla.

„Sada idemo korak po korak, ovo nije sprint, već maraton…Članska karta koju nemamo je stav po kojem se mi raspoznajemo“, rekao je Janković i naglasio da članove PSG odlikuju ideje, sitrajnost i solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari