Put delegacije Srbije u Brisel nije otkazan 1Foto: Bojan Cvejić

Za sada nema otkazivanja međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija i Evropska unija trebalo da otvore pregovaračka poglavlja u procesu evropskih integracija – rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Kako su Danasu preneli sagovornici iz kabineta Vučića, nema naznaka da bi taj događaj mogao da bude odložen zbog terorističkog napada u Nici.

Podsetimo, delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji 18. jula u Briselu osim Vučića, koji će sada biti u ulozi glavnog pregovarača, činiće i ministri u tehničkom mandatu Ivica Dačić i Jadranka Joksimović. U Brisel bi trebalo da otputuje i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Za subotu je zakazana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, a kako je najavio mandatar za sastav nove Vlade Srbije, povod je najnoviji napad u Francuskoj i narastajući problem migrantske krize.

Podsetimo, prethodno je Biro zasedao u februaru, nakon čega je odlučeno da se u stanje pune pripravnosti stave sve bezbednosne službe, obaveštajne službe, Vojska Srbije i policija, koje su dužne da zaštite državnu granicu. Nakon toga, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je odobrenje ministru odbrane da u slučaju potrebe stavi snage VS u punu pripravnost. Objašnjeno je da to znači da ministar odbrane, u odsustvu predsednika, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija ne bude mogla sama da održi red i mir, usled migrantske krize na granici Srbije. Koliko je poznato, ova odluka je i dalje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari