Radeta: Pejoviću džaba ste krečili  1Foto: Beta/Milan Obradović

Državna revizorska instiutucija u prošloj godini načinila je 436 revizorskih izveštaja i utvrdila više grešaka i nepravilnosti čija vrednost iznosi 217 milijardi dinara.

Greške u finansijskom izveštavanju čine čak 90 odsto od ukupno iskazanih grešaka i nepravilnosti.

Deset odsto su nepravilnosti i one se odnose na postupke u obračunu plata, zarada, javnih nabavki, isplata bez pravnog osnova, verodostojne dokumentacije, konkursa i slično „rekao je predsednik Saveta Državne revizorske institucije Duško Pejović na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj DRI, dodajući da su u prošloj godini podnete 33 krivične prijave, da je pokrenuto 262 zahteva za utvrđivanje prekršajne odgovornosti i 18 zahteva za privredni prestup.

Upravo te nepravilnosti, odnosno iznos od skoro dve milijarde evra bile su tema rasprave u parlamentu. I dok je malobrojna opozicija tvrdila da DRI nije dovoljno nezavisna institucija zbog odnosa vlasti, da je izuzetno loše što DRI zavisi od ministarstva finansija i da je izveštaj ove institucije pokazao još jednom da javni sektor enormno troši, poslanici vlasti bavili su se uglavnom nepravilnostima u trošenju sredstava u opozicionim opštinama Starom Gradu i Šapcu.

Tako je Aleksandra Tomić, poslanica SNS i predsednica Odbora za finansije, koji je ujedno i predlagač izveštaja DRI  primetila da se predsednici opština različito odnose prema javnim finansijama.

” Mi danas imamo informaciju da su određene lokalne samouprave u Beogradu, na primer Stari grad napravile troškove koji se odnose na poslovni prostor u vrednosti do 580 miliona dinara. Ko to pokriva u stvari. To su nenaplaćeni troškovi za korišćenje poslovnog prostora opštine koja je najbogatija i koja se nalazi u centru Beograda. Te troškove niko neće ni naplatiti jer oni  zastarevaju “, rekla je Tomićeva, na šta je reagovala poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rečima – Džaba ste krečili gospodine Pejoviću, niko nije  kriv, jer vlast ne prihvata sve ono što ste vi uradili.

Ona je optužila naprednjake da brane svoje predsednike opština iako je nelogično da zato što ne znaju finansije, imaju  pravo da troše budžet kako im padne na pamet.

“Ne branimo mi naše opštine. Govorimo o  vašim opštinama, jer vi ste na Starom gradu, a Bastać je tamo napravio manjak od 580 miliona dinara za poslovni prostor.

Radeta joj je odgovorila i da su oni u Požegi u koaliciji sa naprednjacima, ali da su naprednjaci svi pohapšeni, a radikalima ništa.

Ona je Pejovića pitala i koliko je DRI zaista nezavisna institucija, kakav je odnos vlasti prema DRI i da li je dobro da finansijski plan toj instituciji odobrava Ministarstvo finansija.

Odgovarajući na primedbe radikala Pejović je rekao da apsolutne nezavisnosti nema nigde, ali da je „relativna nezavisnost na visokom nivou“ i da se ogleda u organizacionom smislu gde je stepen nezavisnosti visok, a da Ministarstvo finansija daje saglasnost na kadrovski plan što nije dobro i što je ranije izneto kao problem.

Predsednik DRI naveo je da nije nadležan da daje nalog za vraćanje para, da nisu inspekcija i da ne mogu da nalože vraćanje već da samo mogu da ocene nepravilnosti.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je da 217 milijardi dinara zbog nepravilnosti koji je utvrđen kod subjekata kod kojih je DRI uspeo da izvrši kontrolu ukazuje da javni sektor troši enormno.

On je naveo da i na 15 milijardi dinara neevidetiranih prihoda uključujući i budžet koji je propusto da evidentira deo od tih 15 milijardi prihoda, što je jednako godišnjem iznosu kapitalnih ulaganja u Ministarstvu odbrane ili dvogodišnjem budžetu za izgradnju na primer jedne bitne putne deonice u Srbiji.

„Ti koji su propustili da evidetiraju svoje prihode su verovatno došli po subvencije i dobili ih i opteretili na taj način sve poreske obveznike iz grubosti, nemara i nepažnje, a možda i zle namere“, ocenio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari