Radikali i naprednjaci pozvali Srbe na KiM da glasaju za Srpsku listu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici Srpske napredne stranke, ali i Srpske radikalne stranke na početku sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima pozvali su Srbe sa Kosova i Metohije da u nedelju, 6. oktobra, glasaju za Srpsku listu.

“Srpski radikali pozivaju sve lojalne građane Srbije Srbe, Gorance, Albance, Aškalije, Egipćane i Rome da daju svoju podršku Srpskoj listi. Mi na ovaj način nismo promenili svoj stav prema toj lažnoj državi i SRS se nije i neće registrovati prema tim šiptarskim propisima, niti ćemo učestvovati kao stranka na izborima. Međutim, kao državotvorna i odgovorna stranka mislimo da je ovo vreme kada sve patriote treba da pozovu da se glasa za Srpsku listu, jer su se pojavile neke liste na kojima su osvedočeni izdajnici, poput Rade Trajković, Rašića, Petkovića. Biće veliki poroblem ako neko od njih bude član takozvane skupštine Kosova“ , navela je poslanica SRS Vjerica Radeta.

Ona je dodala da je SRS i dalje protiv Briselskog sporazuma, ali da je više nego jasno da je Srpska lista pod direktnim uticajem Aleksandra Vučića i da će se posle tih izbora na Kosovu nastaviti pregovori za rešenje KiM. Ona je napomenula da Vučiću i svim srpskim predstavnicima koji će učestvovati u pregovorima treba otvoriti prostor i dati punu stabilnost, da bi mogli u okviru Ustava Srbije da vode i eventualno završe te pregovore.

„Svako ko je iskren prijatelj Srbije neće dozvoliti da u toj kosovskoj skupštini sedi Rada Trajković, Rašić, Petković jer oni izlaze na izbore da bi šiptari posle mogli da manipulišu njima“, rekla je Radeta.

Ona je povodom najavljene sednice UN o Kosovu i Metohiji pozvala vlast u Srbiji da na toj sednici insistira na Rezoluciji 1244 i vraćanju rešavanja problema Kosova u UN.

„Mi tamo imamo skoro natplovičnu većinu članica i Rusiju i Kinu koji su nam iskreni prijatelji i to moramo da iskorstimo. Velike sile em su priznale Kosovo em traže da Srbija prestane sa lobiranje za opoziv priznanja Kosova i treba da nam bude jasno da to ne mogu da nam budu prijatelji. Ekonomska saradnja je nešto drugo, ali oni ne mogu da nam budu prijatelji“, rekla je Radeta.

I Marko Atlagić, poslanik SNS pozvao je Srbe da glasaju za Srpsku listru, ali je govoriuo i o “izdajničkim bitangama – Điki mafiji, Tadiću zvanom lipicaner, Živkoviću zvanom poljoprivrednik, ali i Vuku Jeremiću”.

On je Javnom tužilaštvu Srbije uputio pitanje „da li su se i u kojoj meri čelnici Saveza za Srbiju ogrešili svojim izjavama o Kosovu“ i šta će tužilaštvo preduzeti tim povodom.

Sve je to potkrepio citatima iz izjava Jeremića, Tadića, Živkovića o Kosovu. On je naveo i da se “profesor dr Rade Veljanosvki, jedan od čelnika Saveza za Srbiju među kolegama poznat pod nazivom Rade jajara svrstao u red izdajničkih bitangi, jer je januara prošle godine rekao je da treba priznati nezavisnost Kosova i obezbediti mu stolicu u UN”.

Vesna Ivković ,poslanica Socijalističke partije Srbije pitala je ministra poljoporivredne Branislava Nedimovića koliko je žena vlasnica poljoprivrednih gazdinstava, ministra Milana Krkobabića koliko je žena osnivača zadruga i ministra rada Zorana Đorđevića da li se razmišlja o ženskom preduzetništvu u ruralnim sredinama.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić interesovao se za problem palijativnog zbrinjavanja u Srbiji i pitao da li Ministarstvo zdravlja ima plan da reši nedostatak palijativnih postelja i koliko se stiglo sa povećanjem kapaciteta za palijativno zbrinjavanje po opštinama u Srbiji i da li su zdravstene ustanove oformile timove za plijativno zbrinjavanje.

On je pitao i da li država planira da učestvuju sa 20 odsto sredstava u otvaranju centara za palijativnu negu, po ugledu na evropske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari