Ramuš Haradinaj skupo naplaćuje podršku Tačiju 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj protivi se razgraničenju sa Srbijom u istoj meri kao i opozicija u Prištini, ali moguće je da će i on na kraju pristati na tu opciju, što najviše zavisi od ponude koje dobije od kosovskog predsednika Hašima Tačija, tvrde za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova.

Kako su preneli prištinski mediji, Haradinaj i Tači su se juče hitno sastali, nakon čega je kosovski premijer izjavio da su „svi složili da ne razmenjuju teritorije između Kosova i Srbije u Briselu“. U intervjuu za irski list Ajriš tajms kosovski premijer ocenio je da bi „promena granice sa Srbijom značila rat“.

Naši izvori ukazuju da je moguće da će Tači dati „veliki benefit Haradinaju“ u zamenu za njegov pristanak na „korekciju granica“, kao da ukoliko Amerikanci i Evropljani pristanu na eventualni dogovor Beograda i Prištine, „to će biti gotova stvar“.

„Pitanje je ko će kako prepoznati svoj interes i šta će biti „paket“ koji će Tači ponuditi – od opšteg koji se tiče sadržaja sporazuma, do ličnih za pojedince, uključujući Haradinaja. U Prištini postoji snaga da se blokira Tačijeva inicijativa, ali je pitanje dinamike i mogućnosti da se ključnim akterima, pre svega Haradinaju, da neka vrsta benefita. Dakle, moguća je politička trgovina, što se dogodilo i prilikom formiranja aktuelnog saziva kosovske vlade“, smatraju sagovornici Danasa.

S druge strane, Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, kaže za Danas da je „više nego moguće“ da će kosovska opozicija i Ramuš Haradinaj „pomrsiti konce“ Tačiju.

– Mislim da je to više nego moguće. Jasno je da pravac kojim je krenuo predsednik Tači nema podršku ni javnosti na Kosovu, ni većine političkih partija i poslanika. Stoga, ne samo da je moguće, već je i potrebno da se „pomrse konci“, i to ne samo Tačiju, već i Vučiću i Mogerinijevoj, dok ne bude prekasno za sve, konstatuje Bajrami.

Hašim Tači je putem Fejsbuka poručio da Kosovo nikad do sada nije imalo veću međunarodnu pažnju i da „jedino zlo koje može da ga zadesi dolazi od onih koji ne žele mirovne sporazume sa Beogradom i članstvo Kosova u EU, NATO i UN, a ne od zapadnih saveznika“. On je, takođe, naveo da je razgovarao sa ambasadorima SAD u Beogradu i Prištini, Kajlom Skotom i Gregom Delavijem, o različitim temama od zajedničkog interesa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Kako su juče izvestili prištinski mediji, nenajavljenom sastanku Haradinaja sa Tačijem juče su prisustvovali i predsednik parlamenta Kadri Veselji i potpredsednici vlade Bedžet Pacoli, Fatmir LJimaj i Dardan Gaši. Sastanak je održan u Skupštini Kosova.

Kosovski parlament bi, podsetimo, u utorak, 4. septembra, mogao da usvoji rezoluciju kojom se izražava protivljenje predlogu Tačija o „korekciji granica sa Srbijom“, a kosovska opozicija je najavila proteste zbog moguće promene granica za 7. septembar u Prištini. Savetnik kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio je da se „suverenitet zemlje brani samo Ustavom, a ne rezolucijom ili deklaracijom koju može da odobri skupština ili bilo ko drugi“.

Vlada Nemačke nije promenila stav o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, koji je kancelarka Angela Merkel javno iznela 13. avgusta, govoreći o teritorijalnim razgraničenjima, što je ponovila i u nedavnom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše podgorička Pobjeda, pozivajući se na izvore iz Vlade Nemačke.

„Kancelarka Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. Ovo je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rešenjima između Srbije i Kosova“, navodi taj list. Pojedini diplomatski izvori Danasa iz Berlina nedavno su kazali da ako Beograd i Priština pronađu rešenje koje bi podrazumevalo razgraničenje, odnosno „korekciju granica“, i Nemačka će na kraju na to pristati.

Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta usvojio je juče preporuku da se Kosovu da vizna liberalizacija. Da bi taj predlog stupio na snagu potrebno je da dobije „zeleno svetlo“ i većine poslanika Evropskog parlamenta i Saveta ministara unutrašnjih poslova EU.

Ves Mičel razgovarao sa predsednicima Srbije i Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika. „U razgovoru je konstatovano da SAD pružaju punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, kao i da se nadaju postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja. Predsednik Srbije je američkom zvaničniku rekao da je posvećen miru i saradnji u regionu, i da će, iako smatra da će se veoma teško doći do dogovora, nastaviti da ulaže maksimalne napore u postizanju trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je juče na svom Tviter nalogu da je imao odličan razgovor sa Vesom Mičelom i da je zahvalan na njegovoj i podršci SAD u postizanju mirnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije. Dogovorili smo koordinisane korake kako bismo napredovali. Američka podrška je bila i ostaje od vitalnog značaja za evroatlantsku perspektivu Kosova, napisao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari