Poslanici Skupštine Srbije ubeđeni su da su Putin i Buš razgovarali i o Kosovu, mada u obraćanju novinarima budući status Pokrajine nisu spominjali.
– To što Kosovo nisu spomenuli na konferenciji za novinare ne znači da o tome nije bilo reči na njihovom sastanku – rekao je potpredsednik Skupštine Radojko Obradović (DSS).

Poslanici Skupštine Srbije ubeđeni su da su Putin i Buš razgovarali i o Kosovu, mada u obraćanju novinarima budući status Pokrajine nisu spominjali.
– To što Kosovo nisu spomenuli na konferenciji za novinare ne znači da o tome nije bilo reči na njihovom sastanku – rekao je potpredsednik Skupštine Radojko Obradović (DSS).
– Sigurno je bilo reči o Kosovu, a ovih dana ćemo videti šta su konkretno Putin i Buš rekli – izjavio je Ivica Dačić (SPS).
Dačić dodaje da očigledno nije bilo dogovora ruskog i američkog predsednika o Kosovu. Tomislav Nikolić (SRS) smatra da su dva predsednika sigurno razgovarala o Kosovu, „ali da je to još toliko teška tema da su izmislili način da predlože da ministri spoljnih poslova o tome razgovaraju“. Nikolić ističe da Skupština treba da raspravlja o Kosovu i usvoji novu rezoluciju kojom bi bila „utvrđena pravila ponašanja i odgovornost državnih funkcionera koji ne bi poštovali odluku Skupštine“. Nikolić je dodao da zabrinjavaju signali iz Brisela da bi Rusija mogla da bude isključena iz pregovora o Kosovu jer je to evropski problem. „Kao da to nije naš problem nego evropski“, dodao je zamenik predsednika SRS.

reagovanja

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je juče da snažno veruje u opredeljenje SAD da se proces statusa Kosova reši što je pre moguće. On je posle susreta s ministrom spoljnih poslova Ukrajine Arsenijom Jacenukom rekao da će narednih dana imati kontakte na različitim nivoima kako bi se dobile informacije o daljem toku rešavanja statusa Kosova i potrebi što bržeg usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN. „Mnogo puta smo rekli i još jednom ponavljamo da podrška koju će na SB UN dati sve zemlje članice SB biti najbolji željeni put, ali takođe ističemo kako Kosovo ne može ostati talac onih koji ometaju proces statusa“, rekao je predsednik Sejdiu.

Hašim Tači, lider najveće opozicione Demokratske partije Kosova, rekao je da narod Kosova ima puno poverenje u stavove SAD i da je pitanje nezavisnosti „zaokruženo pitanje“. „I danas verujem da je pitanje nezavisnosti Kosova zaokruženo pitanje, ali ne treba da se usredsredimo na određene vremenske periode, iako nema stava o Kosovu sa sastanka Buš – Putin“, rekao je Tači za prištinske medije. Lider DPK je rekao da „narod Kosova ima puno poverenje u stav SAD, Evropske unije i dodatno angažovanje Vašingtona i Brisela da Rusiju integrišu u odluke o budućnosti nezavisnog Kosova“. Tači je izrazio očekivanje da će se nezavisnost Kosova vrlo brzo ostvariti i da će naredni koraci prištinskih institucija biti orijentisani na što brže donošenje, kako je rekao, međunarodne odluke o nezavisnom Kosovu.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je juče da se očekivalo da Kosovo neće biti dominantna tema susreta američkog i ruskog predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina. „Sigurno je da će retorika biti mekša, da će se o tome razgovarati mnogo mekše i da neće biti oštrih i ishitrenih izjava, kao što je to bilo u poslednje vreme. Mislim da sada oba predsednika razmišljaju o svojim predizbornim kampanjama i u tom kontekstu se razmišlja o važnim temama kao što su Iran, međunarodni terorizam, energetska kriza i antiraketni štit“, rekao je Ivanović za prištinske medije. Prema njegovim rečima pitanje Kosova može da bude pred Savetom bezbednosti UN u septembru, kada će tim telom predsedavati Francuska.

Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe LDP, izjavio je da nije iznenađen ishodom susreta u Mejnu i ocenio da je „neverovatna želja naših vlasti da zloupotrebe političku poziciju Rusije koja je poslala jasnu poruku da ona neće biti ta koja će rešavati naše probleme“. Jovanović je naglasio da je LDP na vreme ukazivala da na agendi tog susreta Kosovo nije čak ni spomenuto.
– Mislim da je tragična ona politika koja očekuje da neko drugi rešava probleme koje je ona sama stvorila i koje sama nije sposobna da reši. Ako Koštunica nije sposoban da kao samostalan političar, predsednik Vlade, u dijalogu s kosovskim Albancima reši taj problem, neka se skloni i neka u Srbiji traži podršku za politiku koju će realizovati u okviru stranke, ali ne s mestu predsednika Vlade – izjavio je lider LDP.
On je upozorio da je ovo poslednja prilika za definisanje državne politike prema Kosovu, napuštanje poraženog političkog koncepta i suočavanje s istinom. Kako je naglasio, za LDP je neprihvatljivo razdvajanje pitanja evropskih integracija od pitanja budućnosti Kosova.
– Želimo da na potpuno drugačijim osnovama započnemo politički proces koji bi, s jedne strane, uvažio realnost koja u ovom trenutku govori da je Kosovo od Beograda nezavisno već osam godina i, s druge strane, ta realnost obavezuje Beograd na brigu i staranje o ljudima koji ostaju da žive na Kosovu i o milionima građana Srbije koji su taoci Miloševićeve politike koju Koštunica ostvaruje bez obzira na fatalnu cenu – zaključio je Jovanović.
Narodna poslanica Demokratske stranke Jelena Marković ocenila je da na jučerašnjem sastanku Putina i Buša Kosovo nije bilo prioritet, već je to bio antiraketni štit i druga važna pitanja, ali da se razgovaralo i o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari