Rekonstrukcija se sad veže za Kosovo, ne za gradonačelnika 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Planovi o rekonstrukciji srpske vlade su u ovom trenutku „zamrznuti“, pre svega zbog rešavanja kosovskog pitanja.

Čeka se da budući pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom Vlada premijerke Ana Brnabić prihvati do kraja godine, nakon čega je moguće i organizovanje referenduma o navedenom sporazumu i o promenama Ustava, čime se rekonstrukcija prolongira, navode nezvanično sagovornici Danasa sa političke scene Srbije. Mada je prvobitno bilo planirano da se rekonstrukcija Vlade sprovede paralelno sa izborom novog gradonačelnika Beograda, što bi značilo i da aktuelni „prvi čovek“ prestonice Siniša Mali dobije ministarsko mesto, naši izvori navode da se to verovatno neće dogoditi, odnosno da će odluka o gradonačelniku biti doneta u zakonskom roku, znatno pre rekonstrukcije Vlade.

Sagovornici Danasa tvrde da su doktor Zoran Radojičić i Irena Vujović i dalje glavni favoriti za gradonačelničku funkciju. „U Srpskoj naprednoj stranci uglavnom se snažno zalažu da Irena Vujović postane gradonačelnica, ali konačnu odluku doneće lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, kažu naši izvori.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, moguće je da će aktuelni gradski menadžer Goran Vesić ostati na toj funkciji, ali se spekuliše da on ima ambiciju da postane gradonačelnik, odnosno da se ne bi zadovoljio time da i dalje bude „broj dva“ u gradskoj upravi.

Izvori našeg lista nisu želeli da govore o eventualnom sadržaju pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, ali njihove tvrdnje da je potrebno da srpska vlada odobri taj sporazum do kraja godine u skladu su sa ranijim saznanjima Danasa da Nemačka i SAD žele da se „kosovski čvor razmrsi što pre, po mogućnosti do kraja 2018. godine“.

Učestale posete zvaničnika EU Srbiji, uključujući prošlonedeljni dolazak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i jučerašnji boravak predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u Beogradu, sagovornici Danasa takođe dovode u vezu sa novom fazom u rešavanju kosovskog pitanja, koja se smatra odlučujućom. „Brisel želi da se konačno reši to pitanje, a istovremeno je krenuo u aktivno promovisanje ideje o daljem širenju EU, što će podrazumevati još češće posete zvaničnika EU Zapadnom Balkanu, ali i ubeđivanje evroskeptičnih građana u državama Unije da proširenje nije bauk“, navode diplomate.

Vučić najbolje ocenjen, Kuburović najslabije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najbolje je ocenjen u istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa Nina medijom, dok je ministarka pravde Nela Kuburović dobila najslabiju ocenu. Na skali od jedan do pet Vučićev rad ocenjen je sa 3,9, dok je Kuburović dobila ocenu 2,98. Rad Vlade Srbije ocenjen je prosečnom ocenom 3,43. Od ministara u vladi najbolje je ocenjen šef diplomatije Ivica Dačić (3,61), a zatim slede ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (3,52) i premijerka Ana Brnabić (3,49). Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović dobile su istu ocenu (3,24). Političare su najslabije ocenili najmlađi građani iz grupacije 18 – 29 godina, i to ocenom 2,90. Najbolje ocene dobili su od građana starijih od 60 godina (3,89). Ministar odbrane Aleksandar Vulin dobio je ocenu jedan od svakog petog građanina, što je najviši procenat jedinica, a najmanje jedinica dobio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kome je jedinicu dalo 8,6 odsto ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari