Autorka izveštaja Fridom haus o slobodi medija: Ozbiljan razlog za brigu u Srbiji 1Foto: printscreen /VOA

Glavna autorka izveštaja organizacije Fridom haus o slobodi medija Sara Repuči izjavila je za Glas Amerike da „situacija u Srbiji nije najgora ikad, ali da je uočljiv pad medijskih sloboda otkad je na vlasti Aleksandar Vučić“ i da zaista postoji „ozbiljan razlog za brigu“.

U izveštaju Fridom hausa, vladavina Aleksandra Vučića poredi se sa vladavinom mađarskog premijera Viktora Orbana – konstatuje se da obojica guše kritičko novinarstvo, konsoliduju vlasništvo nad medijima u rukama bliskih saradnika i time osiguravaju da mediji koji imaju najveću gledanost podržavaju vladu i blate njene protivnike.

Objašnjavajući model „kooptacije medija“, Sara Repuči je navela da on može da bude opasniji od klasične cenzure.

„Ove metode su mnogo suptilnije od hapšenja ili nasilja koje bismo videli u tradicionalnim diktaturama. Međunarodni akteri, koji bi hteli da Srbija bude u skladu sa nekim standardima, ne bi mogli da upru prstom u konkretne taktike koje utiču na to da građani ne mogu da budu objektivno informisani. Ovaj metod je opasniji, jer je veoma podmukao i prikriven“, rekla je ona.

Sara Repuči kao primer je navela da su konstantne posete poreske inspekcije taktika koja je potpuno legalna, a koja može da nanese štetu medijima koji prolaze kroz te istrage godinu za godinom. „Veoma je teško, u tome je i poenta ‘kooptacije medija’ – kontrolišete poruke koje ljudi primaju, a posredno i to kako će da razmišljaju“, ukazala je Sara Repuči.

Prema njenim rečima, tome se moraju suprostaviti građani, akteri u civilnom društvu i nezavisni novinari koji će svoje poruke da objavljuju na društvenim mrežama, da nekako zaobiđu mejnstrim medije. „Srbija je demokratska zemlja, i dalje postoji šansa za rotacijom moći, i dalje možemo da budemo optimisti i verujemo da će se nešto promeniti. Ali, uzimajući sve u obzir, situacija je veoma ozbiljna“, kazala je Sara Repuči.

Ona je istakla da „posao EU nije da poziva svakoga na odgovornost, ali da kritka na račun medijske situacije u Srbiji mora biti glasnija“, dodaši da EU ipak nije jedina koja to treba da radi. „Vladu na odgovornost moraju pozvati različite strane.

Najpre, građani moraju da shvate šta se dešava u njihovoj zemlji i da na izborima smene vladu, i dalje postoje izbori u Srbiji. Ali, svakako i međunarodna zajednica treba da odigra svoju ulogu“, rekla je Sara Repuči.

Sara Repuči kaže da se „ne može očekivati da će predsednik Vučić dozvoliti promene, već će nastaviti po svom“. „Stvari idu na gore i ne znam da li smo dotakli dno. Ali, i građani mogu nešto da urade: mogu da se bore, da protestuju. Promena mora doći iznutra“, rekla je Sara Repuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari