Rešat Miljaku: Nije vreme da se priča o istrazi ubistva Olivera Ivanovića 1Foto: EPA-EFE

Jedino što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da je predmet o ubistvu Olivera Ivanovića kod nas, a o daljem toku istrage sad nije vreme da se priča – izjavio je juče za naš list Rešat Miljaku, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova.

To znači da, iako se u petak, 16. marta, navršava dva meseca od ubistva predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, za sada zvanično zna samo da je Osnovno tužilaštvo iz Kosovske Mitrovice „zbog složenosti slučaja“ 8. marta predmet predalo Specijalnom tužilaštvu Kosova. Zanimljivo je da su službenici Specijalnog tužilaštva, prema izveštajima prištinskih medija, u ponedeljak započeli svakodnevne štrajkove upozorenja zbog neisplaćenih stimulacija za plate. U javnost su, doduše, tokom februara izašli i detalji o neregularnostima na uviđaju posle Ivanovićevog ubistva, za koje su osumnjičena dva pripadnika KPS – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, koji se, uprkos zahtevima Tužilaštva, brane sa slobode.

Iako je iz Specijalnog tužilaštva nezvanično „procurelo“ samo da je „do sada podneto više krivičnih prijava povodom Ivanovićevog ubistva, ali da još nema osumnjičenih ili uhapšenih“, prištinska štampa, kao i pojedini beogradski krugovi bliski vlasti, spekulišu o mogućim hapšenjima narednih dana.

Dosadašnjim tokom istrage, o kojoj se suštinski ništa ne zna, nezadovoljni su i Ivanovićeva porodica i SDP, dok je zvanični Beograd brzo odustao od uslovljavanja nastavka briselskih pregovora s Prištinom, otkrivanjem Ivanovićevog ubice. Na insistiranje Prištine, SAD i EU, istragu vode kosovske vlasti, po zakonima samoproglašene kosovske države. Beograd, koji je posle Briselskih sporazuma ostao bez nadležnih srpskih institucija na severu KiM, koje su mogle samostalno da istražuju Ivanovićevo ubistvo, zadovoljio se razmenom informacija s Prištinom, o kojima javnost takođe nije upoznata.

U visokim državnim izvorima našeg lista spekuliše se da je u razmeni informacija Priština, između ostalog, tražila od Beograda proveru zdravstvenih kartona „osumnjičenih“ na VMA.

– Nas niko ništa zvanično ne obaveštava, o promenama u istrazi saznali smo iz medija. Čak nije javno rečeno ni šta je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici sakupilo od dokaza pre nego što je predmet predalo Specijalnom tužilaštvu – kaže za Danas Ksenija Božović, zamenica predsednika SDP.

Ona kaže da kosovski istražni organi nisu jedini koji ćute, u Skupštini opštine severna Mitrovica predstavnici SDP nisu dobili odgovor na pitanje zbog čega nije održana komemorativna sednica zbog ubistva Olivera Ivanovića, iako je bio njen odbornik niti da li je prihvaćena inicijativa ove GI da jedna od ulica u severnom delu Kosovske Mitrovice dobije Ivanovićevo ime.

– Oni nama ne kažu ni dobar dan, a ne da odgovore na naša pitanja. Srpska lista je početkom nedelje na prvoj sednici skupštine opštine posle Oliverovog ubistva odbila da se raspravlja o bezbednosti u gradu, smatraju da je sve u redu i tu temu su odložili za neku od narednih sednica – napominje Ksenija Božović.

Nebojša Vlajić, advokat pokojnog Olivera Ivanovića, smatra da je prebacivanje predmeta u Specijalno tužilaštvo „dobar potez, ali da je druga stvar da li će od toga biti koristi“. Prema njegovim rečima, odmah je bilo jasno da Tužilaštvo i policija u Kosovskoj Mitrovici nisu „sposobni da reše ovaj slučaj, jer iza sebe imaju dugu istoriju nerešenih krivičnih dela“.

Oliver Ivanović ubijen je ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara ujutru sa šest hitaca iz „duge devetke“ – pištolja marke „zastava M70A“, kako je utvrđeno obdukcijom. Kasnije spekulacije pojedinih beogradskih medija da je reč o hekleru demantovao je jedan od lekara sa obdukcije Dragiša Milović. Na predlog predsednika Srbije, a uz saglasnost porodice, Ivanović je 18. marta sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Istraga je poverena tužiocima Jovi Radoviću i Nijazi Ređeu, dok se na terenu spekuliše da su sve dokaze preuzele zapadne obaveštajne službe na KiM, zbog čega u Beogradu sumnjaju da Zapad ima više informacija od njih. Posle atentata, Ivanovićevi saradnici i pojedini srpski političari sa KiM javno su tvrdi da je lider SDP obavestio nadležne vlasti u Beogradu, međunarodnu upravu na KiM i ambasade da mu je bezbednost ugrožena. Priču da je predsedniku Srbije dao i imena ljudi koji su ga ugrožavali, Aleksandar Vučić dosad nije komentarisao. Iako je posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost povodom Ivanovićevog ubistva ocenio da je reč o „terorističkom aktu“, Vučić je nedavno ovaj atentat doveo u vezu s navodnim „višegodišnjim ličnim sukobom“ Olivera Ivanovića s Milanom Radojičićem, kontroverznim biznismenom sa severa KiM, što je Ivanovićeva porodica negirala.

Radojičić je u medijsku žižu izvan Pokrajine dospeo posle Ivanovićevog ubistva kao čovek iz „kriminogenih struktura“. Vučić javno tvrdi da ne poznaje Radojičića, mada mu je takođe javno zahvalio zbog zasluga za izborni ispeh Srpske liste, o čijim je glasovima za izglasavanje demarkacije državne granice između Srbije i Crne Gore u delu KiM, prema izveštajima prištinskim medija, Radojičić prošlog vikenda pregovarao sa šefom kosovske diplomatije Bedžetom Pacolijem i premijerom Ramušem Haradinajem.

Nejasnoće

Iako je Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije, najavio da će u nastavku tehničkog dijaloga Beograda i Prištine 26. februara u Briselu biti reči i o Ivanovićevom ubistvu, odgovor na pitanje da li se to zaista i dogodilo nisu dobili ni Slobodan Petrović, poslanik u Skupštini Kosova, niti opozicija u srpskom parlamentu, a ni Danas u Kancelariji za KiM. J. Tasić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari