Foto: EPA/SABAH ARAR

Riker je rekao da Kosovo i Srbija „rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji“ da reše spor i dodao da SAD ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće da dijalog krene napred.

„Deo toga trebalo bi da bude i odluka Kosova da ukine tarife za robu iz Srbije i BiH“, rekao je Riker, koji 18. marta treba da preuzme i dužnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je istakao da je pitanje taksi narušilo odnose Kosova sa SAD.

Kako je preneo dnevnik „Nezavisen vesnik“ (nezavisen.mk) u onlajn izdanju, Riker je rekao da SAD razumeju „frustraciju i želju kosovskih građana da kontrolišu svoju sudbinu i unaprede integraciju Kosova u međunarodni sistem“ i dodao da se podrška kosovskoj nezavisnosti i suverenitetu ne dovodi u pitanje, ali da SAD imaju zahtev za Kosovo.

„SAD su uložile značajan kapital u uspeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje. Stali smo iza vas. Više puta. Ali ovaj put smo došli sa zahtevom. SAD, vaš možda najbliiži strateški partner i prijatelj, veruje da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put za Kosovo. Teže je to što Kosovo ne može da se vrati pregovorima sa Srbijom ako ne ukine tarife“, rekao je Riker.

Povezani tekstovi